Francesco Bagnaia wereldkampioen MotoGP

Op het circuit Ricardo Tormo in Valencia is zondagmiddag het wereldkampioenschap in de MotoGP beslist. In de laatste race van het jaar waren er nog twee kanshebbers over, hoewel er uiteindelijk van echt veel spanning niet echt meer sprake was.

Voorafgaand aan de race was de situatie vrij duidelijk: regerend kampioen Fabio Quartararo móest winnen om zijn titel te verdedigen, en dan moest WK-leider Francesco Bagnaia ook nog buiten de top-14 eindigen. Jorge Martin, Marc Marquez en Jack Miller vertrokken vanaf de eerste rij, voor Quartararo, Alex Rins en Maverick Viñales - Bagnaia startte vanaf plek acht, tussen Brad Binder en Johann Zarco.

De beste start was voor Rins, die in Suzuki's afscheidrace de leiding pakte, voor Martin, Marquez, Quartararo, Miller en Bagnaia. Al in ronde twee knokten Quartararo en Bagnaia stevig met elkaar om plek vijf, waardoor de top-4 zich ietwat los kon rijden. Rins, Martin, Miller en Marquez reden zo geruime tijd rond als kopgroep, tot Marquez in ronde tien het grind in schoof.

Quartararo reed er in zijn eentje achter, Binder zat op plek vijf, voor Bagnaia. Op de KTM had Binder het tempo in de tweede helft van de race lekker te pakken, en via Quartararo begon hij naar de top-3 te rijden, terwijl Bagnaia een plekje inleverde bij Miguel Oliveira. Luca Marini en Enea Bastnianini reden ook langs Bagnaia, hoewel de Ducati-rijder nog altijd geen probleem had: Quartarar reed op plek vijf.

Met een paar ronden te gaan sloeg de schrik er even in bij Ducati: Miller schoof vanaf de derde plek weer eens onderuit. In de voorlaatste ronde ging Binder soepel voorbij Martin, hoewel leider Rins net iets te ver weg leek. Dat was inderdaad het geval: Rins sloot het tijdperk van Suzuki af met een prachtige zege, voor Binder en Martin.

Plek vier was voor Quartararo, voor Oliveira, Mir, Marini en Bastianini. Op de negende plek volgde Bagnaia, de nieuwe wereldkampioen en de eerste wereldkampioen op een Ducati sinds Casey Stoner in 2007.