ISW: Poetin wil heimelijk doorgaan met mobilisatie

Onafhankelijke experts van het in Washington gevestigde Institute for the Study of War (ISW) denken dat de voortzetting van de mobilisatie voor de Russische oorlog in Oekraïne in het geheim doorgaat.

Decreten die onlangs zijn ondertekend door president Vladimir Poetin gaven aan dat de gedeeltelijke mobilisatie niet voldoende mankrachten heeft opgeleverd, in tegenstelling tot Russische beweringen, aldus het denktankrapport. Dit wordt ook ondersteund door het feit dat Poetin nog geen decreet heeft ondertekend waarmee de eind september aangekondigde mobilisatie officieel wordt beëindigd.

Het Kremlin maakte dinsdag bekend dat de gedeeltelijke mobilisatie van 300.000 reservisten voor militaire dienst in Oekraïne was voltooid. Volgens Poetin zijn maar liefst 318.000 mannen gemobiliseerd. Dit maakt het onnodig om de mobilisatie per decreet te beëindigen, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

Volgens ISW-informatie is de Russische verklaring niet in overeenstemming met het decreet van Poetin van afgelopen vrijdag, dat Russische autoriteiten ook toestaat om burgers op te roepen die niet zijn veroordeeld voor ernstige misdaden.

Volgens de ISW meldden ook Russische oppositiefiguren en online media dat de autoriteiten zich voorbereidden op een tweede mobilisatiegolf door de rekruteringscentra te moderniseren en lijsten van mogelijke rekruten op te stellen. Volgens het rapport zouden ook individuele mannen voor het komende jaar conceptaankondigingen hebben ontvangen.