Wapens bedoeld voor OekraÔne duiken op in Noord-Europa

In de zomer waarschuwde Europol dat wapens die aan Oekraïne worden geleverd via criminelen ook in andere landen terecht konden komen. De Finse politie bevestigt nu dat aanvalsgeweren verschijnen, vooral in Noord-Europa. De politie houdt mogelijke smokkelaars al in de gaten.

Volgens de politie in Helsinki zijn de aan Oekraïne geleverde wapens al in handen van Finse criminelen beland. Dit zijn bijvoorbeeld aanvalsgeweren, zei hoofdcommissaris Christer Ahlgren van het National Investigation Bureau tegen de Finse radio Yle.

"Wapens die bestemd waren voor Oekraïne zijn aangetroffen in Zweden, Denemarken en Nederland", zei hij.

De Europese politieorganisatie Europol waarschuwde van de zomer al dat criminelen zich zouden kunnen richten op de wapens en munitie, die in grote hoeveelheden door Kyiv wordt ontvangen als buitenlandse militaire hulp. "We hebben aanwijzingen dat dergelijke wapens ook hun weg naar Finland vinden", zei Ahlgren.

De smokkelroutes zijn vastgesteld. De wapenhandel wordt deels gerund door internationale motorrijdersgroepen, die de politie classificeert als georganiseerde misdaad. Bandidos MC heeft bijvoorbeeld vertegenwoordigers in elke grote Oekraïense stad, zei Ahlgren. De toegangspoorten tot Finland zijn de havens, die minder streng worden gecontroleerd dan de luchthavens.

Ahlgren herinnerde zich de ervaringen van de politie na de Joegoslavische oorlogen in de jaren negentig. Van daaruit bereikten gesmokkelde wapens vele landen. "Oekraïne heeft grote hoeveelheden wapens ontvangen en dat is goed. Maar we zullen nog tientallen jaren deze wapens tegenkomen. Dat is de prijs die we moeten betalen", zei de hoge politiefunctionaris.