F1: Verstappen grijpt poleposition in Mexico

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Mexico. De Nederlander kwam op het asfalt in Mexico-Stad tot een tijd van 1.17,775 waarmee hij drie tienden sneller was dan de Mercedessen van George Russell en Lewis Hamilton.

De baan was tussen de derde vrije training en de kwalificatie een stuk langzamer geworden en alle coureurs moesten flink hun best doen om in het ritme te komen. Dit resulteerde in veel extra runs om een goede tijd te klokken. Mick Schumacher leek met een superronde door te gaan naar het tweede deel, maar vanwege het afsnijden van bocht twee moest de Duitser de tijd inleveren en viel zodoende net af. Net als Sebastian Vettel, Lance Stroll, Alexander Albon en Nicholas Latifi.

In deel twee werd het tempo flink opgeschroefd door de Mercedessen, terwijl Verstappen op een gebruikt setje rubber ruim erachter als derde plaatsnam. Opvallend genoeg nestelde Valtteri Bottas zich met de Alfa Romeo ook tussen de toppers die bijna allemaal nog een run deden. Dit resulteerde erin dat tussen nummer één Russell en nummer vijf Sergio Perez slechs 63 duizendsten van een seconde zat. Voor Daniel Ricciardo, Guanyu Zhou, Yuki Tsunoda, Pierre Gasly en Kevin Magnussen was de kwalificatie voorbij.

Verstappen nam in Q3 meteen het heft in handen. De Nederlander klokte in zijn eerste run een tijd van 1.17,947 waarmee hij Russell en Perez voorbleef. Hamilton had zich er tussen genesteld, maar stak bocht twee en drie af, waardoor hij zijn tijd kwijtraakte. Opvallend was dat de Ferrari's van Carlos Sainz en Charles Leclerc het tempo niet konden volgen.

In de tweede run scherpte Verstappen met een 1.17,775 de snelste tijd aan, waarna Hamilton volgde op plek drie. Russell bedreigde de tijd van Verstappen, maar ging vlak voor het stadiongedeelte de mist in en behield plek twee. Perez sloot aan op plek vier, voor Sainz, de verrassend sterke Bottas, Leclerc, Lando Norris, Fernando Alonso en Esteban Ocon.