Adidas beëindigt samenwerking met Kanye West

De sportartikelenfabrikant Adidas heeft zijn samenwerking met de Amerikaanse rapper Kanye West beëindigd vanwege zijn controversiële uitspraken. Het bedrijf zei dat het geen antisemitisme of enige andere vorm van haatzaaien tolereert. De recente uitspraken en acties van de artiest zijn onaanvaardbaar en gevaarlijk. De gezamenlijke productlijn "Yeezy" wordt per direct stopgezet, legt Adidas verder uit.

Rapper West, die zichzelf nu Ye noemt, ontwerpt sinds 2015 schoenen en kleding voor Adidas. De 45-jarige heeft herhaaldelijk voor opschudding en verontwaardiging gezorgd door provocerende acties. Talloze berichten die door de rapper op sociale netwerken zijn gepubliceerd, werden geclassificeerd als antisemitisch.

Onlangs suggereerde West dat slavernij een keuze was, waarbij hij het coronavaccin omschreef als een "teken van het beest". Eerder deze maand kreeg Ye kritiek omdat hij een t-shirt droeg met de slogan "White Lives Matter", die als racistisch werd beschouwd, om zijn Yeezy-collectie te presenteren op Paris Fashion Week.

Meest recentelijk had de Centrale Raad van Joden in Duitsland Adidas publiekelijk gevraagd om de zakelijke relaties met West te beëindigen. Onder meer het modehuis Balenciaga en een talentenbureau deden dit al.