EU stelt uniforme USB-C laadkabel vanaf eind 2024 verplicht

De Europese Unie heeft besloten om een standaard laadkabel in te voeren. De ministers van Milieu van de Europese Unie keurden de desbetreffende richtlijn goed tijdens hun bijeenkomst vandaag in Luxemburg.

Dit betekent dat mobiele telefoons, tablets en camera's die in de EU worden verkocht uiterlijk eind 2024 een USB-C-aansluiting moeten hebben en laptops in het voorjaar van 2026. De verordening moet ervoor zorgen dat een groot aantal kleine elektronische apparaten met dezelfde kabel kunnen worden opgeladen.

Muizen en printers moeten ook aan de nieuwe regels worden onderworpen. In de toekomst zal op de verpakking van elektronische apparaten ook een symbool staan dat aangeeft of deze al dan niet met een oplader wordt geleverd, omdat fabrikanten in de toekomst hun apparaten zowel met als zonder oplader zullen moeten aanbieden. Eind 2024 moeten er ook uniforme normen zijn voor draadloos opladen. Er is geen verplichting om producten die tegen die tijd op de markt zijn gebracht met terugwerkende kracht aan te passen. 

Nieuwe regelgeving moet zorgen voor minder elektronisch afval
Volgens de Europese Raad zijn er in 2020 in heel Europa ongeveer 420 miljoen opladers verkocht. Gebruikers hebben gemiddeld drie van dergelijke apparaten, maar gebruiken er slechts twee regelmatig. Dit levert volgens de EU jaarlijks 11.000 ton elektronisch afval op. De nieuwe norm is bedoeld om consumenten te ontlasten van jaarlijkse kosten tot 250 miljoen euro.

Wat gebeurt er met Apple's Lightning?
Momenteel worden met name drie systemen nog gebruikt: de micro-USB-aansluiting, de nieuwere aansluiting via USB-C en Lightning van Apple. Het is op dit moment onduidelijk hoe Apple zal reageren op de richtlijn. De Lightning-connector is een in-house ontwikkeling van Apple en wordt door de groep al zo'n tien jaar exclusief in de eigen apparaten geïnstalleerd. Huidige iPhone-modellen worden nog steeds geleverd met Lightning-connectoren.