FOK! Wat een weer!: zeer zacht, maar minder buien -mini-muis!

herfstbanner

Welkom!  

Behoorlijk wat ophef in weerland gister. Eergisteren trok er in de loop van de dag een actief onweersgebied vanuit en over Frankrijk richting het noordoosten toe. Sommige cellen ontwikkelden zich tot een supercel. Dat wil dus zeggen dat er een redelijke kans op ontwikkeling van een tornado. En dat gebeurde dus ook. 

Er was sprake van flinke schade, maar gelukkig viel er slechts één licht gewonde. 

Helaas zijn er bij de meeste media weinig mensen met een gedegen kennis over het weer en de atmosfeer. Vrijwel iedereen, en anderen nemen het dan weer klakkloos over, hadden het over een mini-tornado.

Je zet jezelf dan als nieuwsdienst enorm voor l*l. 

Een tornado is een fenomeen met enorm veel kracht en kan desastreuze gevolgen hebben. Daar is werkelijk helemaal niets -mini- aan. Na alle kritiek werd het fenomeen ook ineens een 'orkaan' genoemd. Ook bijzonder klungelig. Het gebrek aan kennis is zeker met de klimaatverandering een zorgelijke zaak.  

Dat buiencomplex trok in verzwakte vorm ook over ons land, alleen uw Primeurman werd weer eens overgeslagen, dus we gaan snel verder.  

Ook vandaag was het zeker niet overal droog, en in de loop van de dag trokken er vanuit Belgie opnieuw enkele stevige regen- en onweersbuien over de zuidoostelijke helft van het land. En nu nog steeds.

In de rest van het land zijn er ook nog wel wat buien, maar die zijn zeker niet zo zwaar. 

De wind was wel zeer nadrukkelijk aanwezig en langs de kust stond zelfs even windkracht 8. 

Morgen en ook de rest van de week komen we onder invloed van een hogedrukgebied. Met een zuidelijke stroming wordt wel bijzonder zachte lucht aangevoerd. Met name later in de week wordt het in een groot deel van het land 20 graden, en in Brabant en Limburg komt zelfs de 25 graden dichtbij. 

Pas volgende week krijgen we iets lagere temperaturen, maar van koel en somber weer zal absoluut geen sprake zijn.

Ook blijft het de rest van de week op veel plaatsen droog. Slechts hier en daar kan een buitje vallen.

De wind zwak ook steeds verder af. 

Tot ziens!  

IJzijde (Foto: Pukeko)
Wat wolkjes gezien vanaf het CS vanuit een stad waarvan mij de naam even ontschoten is. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!