Zou Boris Johnson echt een comeback kunnen maken?

Boris Johnson, de man die slechts drie maanden geleden door zijn eigen regering als premier van het Verenigd Koninkrijk werd afgezet, heeft een stap naar voren gezet als mogelijke opvolger van zijn opvolger.

Zijn vervanger Liz Truss bood gisteren na 45 dagen haar ontslag aan, nadat ze gedwongen was het grootste deel van haar net ingevoerde beleidspplannen terug te draaien na onrust op de financiële markten.

Johnson won de algemene verkiezingen van 2019 - en volgens de Britse grondwet kan de aan de macht zijnde partij van leider wijzigen zonder nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Truss werd gekozen door leden van de Conservatieve Partij, die waarschijnlijk het laatste woord krijgen als er twee kanshebbers overblijven om Truss op te volgen nadat de parlementsleden hebben gestemd.

Een tweede premierschap van Johnson zou een buitengewone ommekeer zijn, zelfs voor een politicus die al eerder wonderbaarlijke comebacks heeft gemaakt.

Johnson moet nog een definitieve beslissing nemen, maar volgens zijn vader Stanley zit de voormalige premier waarschijnlijk al in het vliegtuig om van zijn vakantie in de Dominicaanse Republiek terug te keren naar huis.

Een van zijn meest loyale aanhangers, minister van Economische Zaken Jacob Rees-Mogg, heeft een social media-campagne gelanceerd om Johnson terug te krijgen in Downing Street, en tientallen conservatieve parlementsleden hebben hem publiekelijk gesteund.

Partijregels voor de leiderschapswedstrijd betekenen dat hoopvolle kandidaten maandagmiddag de steun van ten minste 100 Tory-parlementsleden nodig hebben om in de race te blijven. Op het eerste gezicht is dit geen geringe taak voor Johnson die in juni 148 stemmen van zijn collega's tegen hem kreeg in een motie van wantrouwen - gevolgd door bijna 60 ministeriële aftredingen een maand later.

Als er maar één kandidaat naar voren komt, is de wedstrijd op maandag afgelopen - zo niet, dan wordt de nieuwe leider op vrijdag 28 oktober gekozen door een partijlidmaatschap.

Peilingen die in de laatste dagen van het premierschap van Liz Truss zijn gehouden, hebben Johnson consequent als de meest populaire opvolger getoond.