Rusland koopt meer raketten en drones van Iran

Het materieel van Poetins troepen in Oekraïne vliegt er met een noodgang doorheen terwijl de Russische wapenindustrie stil ligt door sancties. Volgens een Amerikaans rapport koopt Moskou nu zijn materieel in Iran.

Iran intensiveert zijn inzet om wapens te leveren voor de Russische aanval op Oekraïne. Dat meldt de "Washington Post", daarbij verwijzend naar Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen. Iran zou in het geheim hebben afgesproken om naast aanvalsdrones ook de eerste door Iran gemaakte grond-grondraketten te leveren die bedoeld zijn voor gebruik tegen Oekraïense steden en troepenposities.

De Iraanse defensie-industrie is bezig een eerste levering van Fateh-110 en Zolfaghar-raketten voor te bereiden. Deze ballistische korteafstandsraketten zijn in staat doelen te raken met een bereik van respectievelijk 300 en 700 kilometer. Mocht de levering daadwerkelijk worden uitgevoerd, dan zouden het de eerste raketten van dit soort aan Rusland zijn sinds het begin van de oorlog. Sommige modellen zijn uitgerust met elektro-optische geleidingssystemen waarmee de raket nauwkeurig naar het beoogde doel kan worden gestuurd.

Volgens Amerikaanse rapporten heeft Rusland sinds het begin van de oorlog meer dan 6.000 stuks materieel verloren in Oekraïne. Rusland "gebruikt munitie in een onhoudbaar tempo", zegt Morgan Muir, adjunct-directeur van de National Intelligence for Mission Integration van het agentschap. De sancties tegen Rusland zouden zijn eigen wapenindustrie lamleggen.

Arash-2-drones voor Rusland?
Volgens Iraanse bronnen heeft Rusland ook een nieuw contract getekend met Iran voor de levering van Arash-2 drones. Oekraïense en Russische Telegram-kanalen meldden "gelekte" informatie dat Rusland een onbekend aantal drones heeft gekocht, die naar verluidt sneller en destructiever zijn dan de Shahed-136-drones die momenteel door de Russische strijdkrachten worden ingezet.

Onafhankelijke persbureaus hebben onlangs foto's gepubliceerd van de overblijfselen van wat lijkt op Iraanse drones die in Oekraïne zijn gebruikt. Dit weersprak de vele beweringen van Iran dat ze Rusland dergelijke wapens niet hebben geleverd. Pentagon-functionarissen erkenden ook het gebruik van Iraanse drones bij de Russische luchtaanvallen, evenals het succes van Oekraïne bij het neerschieten van enkele van die drones.

Iran heeft officieel elke wapenlevering aan beide strijdende partijen ontkend. "De Islamitische Republiek Iran heeft en zal geen wapens leveren voor de oorlog in Oekraïne", zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian in een gesprek met zijn Portugese ambtgenoot. "Wij geloven dat het bewapenen van beide kanten van de crisis de oorlog zal verlengen."