YouTube moet kanalen RT vrijgeven na rechtszaak Moskou

Het arbitragehof in Moskou heeft de Amerikaanse techgigant Google gelast om de toegang tot geblokkeerde Russia Today YouTube-kanalen te herstellen. Deze RT kanalen werden geblokkeerd na de aanvang van de Russische militaire operatie in Oekraïne.

De beslissing werd dinsdag bekendgemaakt nadat de rechtbank ANO TV-Novosti, de oprichter van RT, in het gelijk stelde tegen Google LLC, Google Ireland Limited en de Russische Google-divisie. Deze bedrijven moeten de toegang tot ongeveer 27 geblokkeerde kanalen herstellen. Doen zij dit niet, dan krijgt Google een dwangsom van 100.000 roebel per dag (1.694 dollar) opgelegd totdat de toegang tot alle kanalen is hersteld. Elke week wordt het bedrag van de boete per dag verdubbeld.

Google heeft 30 dagen de tijd om tegen het vonnis van de rechtbank in beroep te gaan. De rechtszaak tegen Google werd in mei aangespannen toen de rechtbank op verzoek van RT voorlopige maatregelen nam om "ervoor te zorgen dat de gerechtelijke handeling kan worden uitgevoerd" tegen het bedrijf en beslag legde op alle financiële activa en roerende en onroerende goederen van de Russische divisie van de techgigant ter waarde van 500 miljoen roebel (8,4 miljoen dollar). Soortgelijke bedragen zijn ook in beslag genomen in twee andere rechtszaken die zijn aangespannen door de Russische televisiemaatschappijen NTV en GPM Entertainment Television, waarvan de inhoud ook is geblokkeerd op YouTube. 

Volgens een rapport van Roskomnadzor, de Russische mediawaakhond, zijn er in maart ongeveer 54 gevallen geweest waarin YouTube de toegang tot Russische kanalen heeft beperkt. Na de inval in Oekraïne hebben westerse regeringen en particuliere technologiebedrijven sancties genomen tegen Russische media die zij als "door de staat gecontroleerd" beschouwen. De Europese Unie verbood RT en Sputnik volledig en RT America werd gedwongen zijn activiteiten te staken als gevolg van Amerikaanse sancties tegen Moskou. Daarnaast haalde Google de apps van RT en Sputnik uit zijn Play Store en blokkeerde YouTube de toegang tot alle kanalen van de Russische staatszenders.