Feestverlichting dit jaar minder lang aan: "Zorgvuldig met energie omgaan"

De winter ligt op de loer, wat betekent dat de winkelstraten weer vol hangen met feestversiering. Door de stijgende energieprijzen zullen de lichten dit jaar niet meer 24 uur per dag aan staan. Zo meldt AT5

Eind oktober wordt de verlichting wel opgehangen, maar het aantal branduren wordt dus ingekort. "We willen laten zien dat we hier solidair zijn en dat we begrijpen dat we extra zorgvuldig met energie moeten omgaan", vertelt Marcel Schonenberg, woordvoerder van ondernemingsvereniging Damrak in Amsterdam. 

Op het Damrak zal de verlichting vanaf ongeveer 15.00 uur, als het begint te schemeren, aan gaan. Om 2.00 uur 's nachts wordt het weer donker. In de ochtend staat de feestverlichting alleen tussen 7.00 uur en 9.00 uur aan. 

De afgelopen twee jaar vielen zwaar voor ondernemers. Een jaar geleden kondigde het kabinet een week voor kerst nog een harde lockdown aan. "Iedereen hoopte eigenlijk het nu heel erg feestelijk aan te kunnen pakken", aldus Lony Scharenborg, winkelstraatmanager van de Negen Straatjes."Helaas laat de situatie dat niet toe. Wat betreft financiën, maar ook de klimaatcrisis en de oorlog. Wij denken dat wij het goede voorbeeld moeten geven."

Ook in de Negen Straatjes zullen de lichtjes niet helemaal verdwijnen, maar wel zijn de ondernemers nog in gesprek om de tijden aan te passen.