'Verdachte deelt motief moord Peter R. de Vries in getapt telefoongesprek'

Een verdachte in de zaak rond de moord op Peter R. de Vries zou in getapte telefoongesprekken hebben uitgelegd waarom de misdaadjournalist doelwit was. Dat meldt EenVandaag. Volgens het nieuwsprogramma hebben bronnen die het politiedossier van de strafzaak goed kennen dat bevestigd. Meer hierover bij AT5

Het gaat om uitspraken van Christopher W., die vanuit de gevangenis aan zijn vriendin vertelt dat De Vries is neergeschoten. Nadat zijn vriendin woedend antwoordt, zou W. hebben gezegd dat de misdaadjournalist "overal zijn neus in stopte waar hij die niet moest stoppen, daarom hebben ze hem doodgeschoten."

De Vries was in het jaar voor zijn dood vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Eerder werden ook de broer van B. en zijn advocaat Derk Wiersum om het leven gebracht.

Christopher W. zou in het voorjaar van 2021, samen met Gerower M. (26) en Erickson O. (27)., al de opdracht hebben gekregen om De Vries te vermoorden. Uit onderschepte spraakmemo's zou zijn gebleken dat de mannen in mei en juni van dat jaar treuzelden met de uitvoering.

Twee weken geleden schreef NRC al dat uit de getapte gesprekken zou blijken dat Ridouan Taghi als opdrachtgever van de moord werd genoemd. Ook meldde de krant dat de drie verdachten afzagen van het uitvoeren van de moord nadat Christopher W. in mei werd opgepakt.

Gerower M. en Erickson O. worden op dit moment verdacht van het filmen van de aanslag. Hier werden ze afgelopen zomer voor opgepakt. Volgens EenVandaag zou Christopher W. vanuit de gevangenis nog nauw contact hebben gehad met de twee verdachten.

Delano G. en Kamil E. worden verdacht van het uitvoeren van de moord. Tegen Christopher W., Gerower M. en Erickson O. loopt een aparte strafzaak. Komende donderdag begint daarvan de eerste pro-formazitting.