Biden: 'Grootste kerndreiging sinds 1962'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens een fondsenwervingsbijeenkomst in New York een interessante uitspraak gedaan: volgens Biden is de kerndreiging sinds 1962 niet meer zo groot geweest.

In 1962 was de dreiging van een kernoorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie groot, met name vanwege de Cubacrisis. President John F. Kennedy en Sovjet-leider Nikita Khrushchev wisten de boel destijds te deëscaleren, waardoor een kernoorlog gelukkig uit bleef.

Inmiddels heeft de huidige Russische dictator Vladimir Putin meer dan eens gedreigd met het inzetten van zijn nucleaire arsenaal, zonder daarbij duidelijk te maken op welke manier precies. Experts vermoeden dat het ten eerste zou gaan om relatief kleine tactische nucleaire wapens, mocht Putin daadwerkelijk zo ver gaan - een kans die volgens experts nog altijd niet al te groot is.

"Voor het eerst sinds de Cubacrisis hebben we een directe dreiging van het gebruik van nucleaire wapens, als het op deze manier door blijft gaan", aldus Biden in New York. "Sinds Kennedy en de Cubacrisis hebben we het vooruitzicht van 'Armageddon' niet voor ogen gehad."

De Russische kerndreiging lijkt vooral voort te komen uit het ongekend ondermaatse presteren van het totaal gedemotiveerde Russische leger, dat al geruime tijd op bijna alle fronten terug wordt gedrongen. Materiaal is er nauwelijks, aansturing is ver te zoeken en men geeft zich vaak liever over aan de Oekraïners, die een zwaar overbelaste hotline hebben voor Russische militairen die zich over willen geven.

Dit alles zorgt er volgens Biden voor dat Putin 'geen grappen' maakt als het om zijn dreigingen gaat. De Amerikaanse president benadrukte daarbij nog dat hij Putin 'redelijk goed kent', ongetwijfeld doelend op zijn decennia aan ervaring in de top van de Amerikaanse politiek.