Thailand: meer dan 30 doden bij schiet- en steekpartij op kleuterschool

Volgens de politie zijn meer dan 30 mensen, waaronder 24 kinderen, omgekomen bij een schietpartij op een kleuterschool in het noorden van Thailand. De vermoedelijke dader is een oud-politieagent. Een man gewapend met een mes en vuurwapens stormde een kinderdagverblijf/kleuterschool binnen in Na Klang, in de provincie Nong Bua Lamphu in het noorden van Thailand, en opende volgens de politie het vuur.

Bij de aanslag in het noorden van het land zijn zeker 34 mensen omgekomen, aldus de politie. Later steeg dat aantal tot 36. Onder de dodelijke slachtoffers zijn minstens 24 kinderen. Twaalf andere mensen raakten gewond.

"De schutter kwam rond het middaguur binnen en schoot eerst vier of vijf medewerkers dood", vertelt Jidapa Boonsom, ambtenaar van de provincie, aan Reuters. Onder hen was een lerares die acht maanden zwanger was.

"Eerst dachten mensen dat het vuurwerk was", zegt ze. De schutter ging vervolgens een afgesloten kamer binnen waar kinderen sliepen, zei Jidapa, om de kinderen daar dood te steken. Volgens de politie is de vermeende dader na de aanval gevlucht. Volgens verschillende mediaberichten pleegde hij later zelfmoord. Daarvoor vermoordde hij ook zijn vrouw en kind. De achtergrond van zijn daad is nog volkomen onduidelijk.

De premier van Thailand noemde het incident schokkend was en betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. Onder de doden zijn kinderen van 2 jaar.

Het plaatselijke ziekenhuis riep op tot bloeddonaties, zoals de krant 'Khaosod' meldde. Volgens de politie is de vermeende dader een voormalige 34-jarige politieagent die vorig jaar zijn dienst moest neerleggen wegens drugsgerelateerde delicten. Hoewel veel Thai wapens thuis hebben, zijn ernstige vuurwapenincidenten zeldzaam in het land. In 2020 doodde een soldaat 29 mensen en verwondde hij er bijna twee keer zoveel tijdens een schietpartij. De aanleiding voor die daad was een mislukte vastgoeddeal.