Peskov: 'Rusland wil morgen annexatie Oekra´ense gebieden voltooien'

Na de schijnreferenda wil Rusland morgen al de annexatie van de vier bezette gebieden in Oekraïne voltooien. Dat maakte Kremlin-woordvoerder Peskov in Moskou bekend. Zoals verwacht hebben de Russische separatistische leiders uit Loehansk, Cherson, Donetsk en Zaporizja direct na de referenda gevraagd om zich bij Rusland aan te sluiten.

De referenda autoriteiten die door Rusland in Oekraïne zijn ingezet, meldden dat 99 procent van de kiezers voor een annexatie had gestemd. Bijna geen enkel land erkent de referenda-stemmen omdat ze zijn gehouden in strijd met de Oekraïense en internationale wetten, zonder democratische minimumnormen en in sommige gevallen zelfs onder dwang. De Oekraïense president Zelenskyy sprak van een schijnvertoning.

Volgens Peskov worden de overeenkomsten over de toelating van de vier regio's tot de Russische Federatie ondertekend tijdens een ceremonie in het Kremlin. Dit zal gebeuren in aanwezigheid van president Poetin.

Tegelijkertijd benadrukte de woordvoerder van het Kremlin dat het vrijdag niet gaat om de toespraak van Poetin tot de twee kamers van het Russische parlement. Dit zou later moeten gebeuren. De twee kamers hebben al aangekondigd dat ze maandag en dinsdag zullen beslissen over de annexaties.

Aan het einde van de schijnreferenda in de door Rusland bezette gebieden dreigde de regering in Moskou opnieuw met het gebruik van kernwapens. Vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad Medvedev zei dat zijn land het recht heeft om kernwapens te gebruiken om zichzelf te verdedigen. "Dit is zeker geen bluf". Een paar dagen geleden heeft president Poetin een soortgelijke uitspraak gedaan. Met de voltooide annexatie van de vier regio's zou het Oekraïense offensief om hun grondgebied verder te heroveren in de ogen van Moskou een rechtstreekse aanval op Rusland zijn.

In 2014 annexeerde Rusland het Zwarte Zee-schiereiland van de Krim. Samen met de vier gebieden die morgen worden geannexeerd, zou dan bijna 20 procent van het Oekraïense grondgebied onder Russische controle staan.

Dmitri Sergejevitsj Peskov (Moskou, 17 oktober 1967) is een Russische diplomaat. Sinds 2012 is hij de voornaamste woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. In april 2012, tijdens de protesten na de Russische presidentsverkiezingen, merkte Peskov op dat de politie veel te mild richting de demonstranten optrad. Over de demonstranten zei hij dat "hun levers over het asfalt moesten worden uitgesmeerd" als ze de politie letsel zouden toebrengen.