Khadija Arib werkt niet mee aan onderzoek: 'sprake van politieke afrekening'

Khadija Arib (PvdA) wil opheldering van Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) over een extern onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Arib tijdens haar periode als voorzitter van de Tweede Kamer tussen 2016 en 2021. Arib zegt daarvan niet op de hoogte te zijn gebracht. Zo meldt WNL.

Update 15.30 uur: Oud-Kamervoorzitter en PvdA-Kamerlid Arib zal niet meewerken aan het onderzoek naar haar functioneren dat Kamervoorzitter Bergkamp en het Presidium willen laten uitvoeren. Volgens Arib is er sprake van een lastercampagne en een politieke afrekening. Zo meldt ze aan de NOS

"Ik kreeg gisteren eind van de middag een appje om me vandaag om kwart over negen te melden bij Bergkamp en twee andere leden van het presidium. Ik mocht vooraf niet weten waar het over ging. En toen kwam gisteravond de krant."

Volgens Arib is haar in het verleden niet om een gesprek gevraagd door de ondernemingsraad van het personeel van de Tweede Kamer. De voorzitter daarvan zegt de klachten over grensoverschrijdend gedrag eerder te hebben gehoord.

"Ik ken deze voorzitter van de ondernemingsraad niet, die is na mijn voorzitterschap gekozen", zegt Arib. Zij zegt verder begrip te hebben voor het feit dat de reorganisatie tot reacties heeft geleid bij de ambtelijke medewerkers.

"Ik ga niet met haar praten", zegt Arib. "Ik ben geen verantwoording verschuldigd aan mevrouw Bergkamp of het presidium, zij zijn niet mijn werkgever." Ze noemt de gang van zaken een lastercampagne van Bergkamp. "Dat deed zij ook in de aanloop naar de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter."

Eerdere berichtgeving: De NRC meldde woensdagavond dat er twee anonieme brieven liggen met aantijgingen tegen Arib. In deze brieven wordt Arib beticht van “machtsmisbruik”, “een schrikbewind” te voeren en het veroorzaken van een “onveilige werkomgeving". 

Daarop heeft het dagelijks bestuur van de Kamer (Presidium) advies van de landsadvocaat gevraagd. De krant heeft dit advies ingezien. Het Presidium betreurt dat het advies van de landsadvocaat is gelekt naar het NRC, maar wil verder niks kwijt.

Volgens D66-fractievoorzitter Paternotte is zijn Kamerfractie “natuurlijk” niet het lek. “Dat lijkt me een hele rare suggestie.” Op de aantijgingen van Arib aan het adres van Kamervoorzitter en partijgenoot Bergkamp wil Paternotte niet reageren. “Ik denk dat het goed is om dat bij mevrouw Arib te laten.” Zo zei Paternotte bij Goedmorgen Nederland WNL

Ook Paternotte wist naar eigen zeggen voor publicatie door NRC niet van het onderzoek af.