Coolio (59) overleden

Coolio, pseudoniem van Artis Ivey, is gisteren op 59-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Hij was een Amerikaans rapper, acteur en platenproducer. Hij is vooral bekend van de hit Gangsta's Paradise, afkomstig van de soundtrack van de film Dangerous Minds.

Coolio groeide op in Compton, Californië. Na zijn middelbare school begon hij met zijn carrière in de muziek, maar hij moest vrijwel direct na het uitkomen van zijn eerste single tijdelijk stoppen vanwege een verslaving aan cocaïne. Nadat hij van zijn verslaving af was geraakt, werkte Coolio enige tijd als brandweerman, om in 1994 terug te keren in de muziekbranche. Zijn debuutalbum It Takes a Thief uit 1994 bevatte de hit Fantastic Voyage.

Zijn grootste succes behaalde hij met Gangsta's Paradise, een rap geschreven op de melodie van Pastime Paradise van Stevie Wonder. Aanvankelijk was Coolio's platenmaatschappij bang dat het nummer zou floppen, maar dankzij de film Dangerous Minds werd het een wereldwijde nummer 1 hit (waaronder in de Verenigde Staten en in Nederland)

Coolio heeft ook nog aan de weg getimmerd als kok, heeft een kookboek uitgebracht en een korte serie video's getiteld Cookin' with Coolio, maar dat is geen wijdverbreid succes gebleken. (Met dank aan Zeitgeist en noizzieNL voor deze toevoeging). 


Op verzoek van noizzieNL extra video in het bericht gezet