Rusland: 750 arrestaties bij anti-oorlogsprotest, ook officiŽle kritiek op mobilisatie

In Rusland zijn volgens burgerrechtenactivisten opnieuw honderden mensen gearresteerd tijdens protesten tegen de gedeeltelijke mobilisatie. Het mensenrechtenportaal 'ovd.info' heeft via ooggetuigen vernomen van ongeveer 750 arrestaties in 32 steden, waarvan de helft in Moskou. Beelden uit St. Petersburg toonden mannen in gevechtsuniform die in sloegen op de demonstranten. 

Na tegenslagen in Oekraïne kondigde Poetin een gedeeltelijke mobilisatie van de strijdkrachten aan. Volgens het decreet moeten ongeveer 300.000 reservisten worden opgeroepen. Volgens berichten zijn er echter problemen opgetreden bij de uitvoering. Daardoor moeten mannen zonder militaire ervaring of boven de leeftijdsgrens zich aanmelden voor de dienst. In de Yakutia-regio van Siberië gaf het hoofd van de republiek, Nikolayev, fouten in de uitvoering toe. De hoofdredacteur van de staatsomroep RT, Simonyan, sprak op haar Telegram-kanaal over een chaotische aanpak door de autoriteiten.

Twee topvertegenwoordigers van het Russische parlement hebben begrip getoond voor de talrijke klachten over de campagne om honderdduizenden soldaten te mobiliseren. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de informatie zijn de vertegenwoordigers nauwe bondgenoten van president Vladimir Poetin.

Valentina Matviyenko - voorzitter van de Federatieraad, de Eerste Kamer van het Russische parlement - verwees naar berichten dat er mannen waren opgeroepen die eigenlijk niet in aanmerking zouden moeten komen voor de onlangs aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie. "Dergelijke excessen zijn absoluut onaanvaardbaar. En ik denk dat het volkomen terecht is dat ze een scherpe reactie in de samenleving veroorzaken", schreef ze op Telegram.

De regionale gouverneurs van Rusland zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Ze zouden ervoor moeten zorgen dat de criteria voor gedeeltelijke mobilisatie volledig en correct werden nageleefd.

Vyacheslav Volodin, voorzitter van het lagerhuis - de Doema - verklaarde dat fouten, indien gemaakt, moeten worden gecorrigeerd. "Autoriteiten op alle niveaus moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden."

De Oekraïense president Zelenskyy riep Russische soldaten op om te deserteren. Hij zei in zijn dagelijkse videoboodschap dat het beter was om een oproep te weigeren dan als oorlogsmisdadiger op vreemde bodem te sterven.