Kabinet wil 'plafond' in energierekening vanaf 1 november

De coalitiepartijen willen dat het kabinet nog dít najaar de hoge energierekening van burgers aftopt door middel van een prijsplafond. Het kabinet is vandaag de hele dag met energiemaatschappijen in overleg over de vraag of dat ook uitvoerbaar is. Voor de grote energiebedrijven is dat geen probleem, de kleinere bedrijven hebben meer moeite om dat op korte termijn te regelen. 

De vier regerende partijen willen het liefst dat er per 1 november een zogeheten prijsplafond komt. Dit houdt in dat een huishouden dat niet meer gas en stroom verbruikt dan gemiddeld, nooit meer dan een maximumbedrag kwijt zal zijn aan de energierekening.

Het kabinet zal de energiemaatschappijen compenseren als de prijs van gas en elektriciteit hoger ligt dan het afgesproken maximumbedrag dat zij burgers in rekening mogen brengen.

Hoe hoog het 'verbruikplafond' zal worden, is nog niet duidelijk. In Den Haag worden diverse bandbreedtes genoemd, van plafonds tussen 1200 tot 1500 kuub gas en 2500 tot 3000 kilowattuur stroom per jaar. Tot die verbruikshoeveelheid bereikt is, betalen mensen dan het tarief dat begin dit jaar voor de invasie van Oekraïne moest worden betaald. Verbruikt men meer dan het 'plafond' dan zal voor het meerverbruik de huidige energieprijs moeten worden afgerekend.