'VS zal Taiwan verdedigen bij invasie van China'

President Biden heeft in een interview gezegd dat het Amerikaanse leger Taiwan zal verdedigen zodra China tot een eventuele invasie wil overgaan.

Biden kreeg vragen over de situatie rond Taiwan in het programma 60 Minutes van tv-zender CBS, waarin hij zei dat de VS in actie zal komen bij een aanval "zonder precedent".

Vervolgens antwoordde hij bevestigend op een vraag of Amerikaanse militairen dan daadwerkelijk in Taiwan de verdediging aan zullen gaan.

De uitspraken van Biden komen op een lastig moment; de relatie tussen de VS en China is al extra gespannen door het recente bezoek van de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi aan Taiwan.

Het bezoek van Pelosi werd door China ervaren als een provocatie; Peking beschouwt Taiwan als afvallige provincie. In Chinese ogen is het daardoor niet mogelijk officiële diplomatieke banden te hebben met zowel China als Taiwan.

China begon na het bezoek van Pelosi aan een reeks militaire oefeningen rond Taiwan. Er werd daarbij zowel vanuit de lucht als op het water met scherp geschoten.

Biden zei eerder dit jaar ook al eens dat de Verenigde Staten bereid zijn Taiwan militair bij te staan bij een aanval van China, maar die woorden werden kort daarna afgezwakt door het Witte Huis. Meer hierover bij de NOS.