Zweedse premier treedt af na winst parlementsverkiezingen door rechts blok

Magdalena Andersson, de sociaal-democratische premier van Zweden, heeft woensdag avond haar nederlaag toegegeven na een nek-aan-nekrace. De uiterst rechtse Zweden Democraten, de conservatieve Gematigde Uniepartij, de christendemocraten en de liberalen moeten nu samen een regering gaan vormen. 

Er moeten nog een aantal stemmen worden geteld, maar uit de voorlopige uitkomst blijkt dat het rechtse blok 176 van de 249 zetels in het Zweedse parlement lijkt binnen te slepen.

De sociaaldemocratische SAP blijft wel de grootste partij in de Rijksdag, gevolgd door de rechts-populistische Zweden Democraten. "Het is belangrijk dat Zweden zo snel mogelijk een nieuwe regering krijgt", zei Andersson vanavond in een persconferentie.

Zweden hanteert een politiek 'blokkensysteem'. Partijen laten voor de verkiezingen weten bij welk blok ze willen horen. Daarmee is op voorhand duidelijk welke partijen in de coalitie komen als hun blok het grootste wordt.

De verkiezingen markeren een keerpunt in de Zweedse politiek. De anti-immigratiepartij Zweden Democraten werd door alle grote politieke partijen genegeerd toen ze in 2010 voor het eerst in het parlement kwamen. Nu is de partij met 20,6 procent van de stemmen de grootste rechtse partij. Dat houdt in dat Zweden Democraten hoe dan ook grote invloed gaat uitoefenen op het regeringsbeleid. Jimmie Akesson, frontman van de Zweden Democraten, zei dat zijn partij de veiligheid in Zweden weer gaat herstellen.

Naast stijgende energieprijzen en inflatie was ook het bendegeweld in Zweedse steden een belangrijk onderwerp bij deze verkiezingen. De afgelopen jaren waren in veel Zweedse steden wilde schietpartijen tussen rivaliserende groepen, die grotendeels bestaan uit jongeren met een migratieachtergrond.