EU wil overtollige winst energiebedrijven afromen, om burgers te onlasten

De Europese Commissie wil overtollige winsten incasseren bij energiebedrijven om de bevolking verder te ontlasten met het oog op stijgende kosten. Dat heeft EU-Commissiechef Von der Leyen bekendgemaakt, die vandaag naar Oekraïne wil reizen voor overleg.

In de EU moeten eventuele overtollige winsten van energiebedrijven worden afgeroomd en in de toekomst worden herverdeeld om de consumenten te ontlasten bij stijgende energiekosten. Dit werd aangekondigd door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. Ze verwacht van deze maatregel ruim 140 miljard euro, die naar de EU-lidstaten zal vloeien.

De basis voor de geplande 'overtollige winst heffing' voor bedrijven zijn wetsvoorstellen van de Europese Commissie, waarover op 30 september gestemd gaat worden. Als ze akkoord gaan met de plannen, heeft de extra heffing niet alleen gevolgen voor gas- en oliemaatschappijen, maar ook voor producenten die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon of water.

De reden hiervoor is het 'Merit-Order' principe dat geldt voor de Europese elektriciteitsmarkt: elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen is momenteel goedkoper dan het gebruik van gas. De prijs van energie wordt echter bepaald door de duurste producerende elektriciteitscentrale, op dit moment de op gas gestookte centrales. Als gevolg hiervan maken bedrijven die toegang hebben tot hernieuwbare energiebronnen veel hogere winsten.

Crisisheffing voor gas- en oliemaatschappijen, maar ook verder gaan met energie-besparen
Volgens Von der Leyen moeten bedrijven die elektriciteit opwekken uit hernieuwbare bronnen de inkomsten boven de 180 euro per megawattuur afstaan aan de staat, die op zijn beurt deze middelen gebruikt om noodmaatregelen voor burgers te financieren.

Het wetsontwerp van de Europese Commissie voorziet in een crisisheffing voor gas- en oliemaatschappijen: zij moeten een solidariteitsheffing van 33 procent betalen over de winst van het lopende jaar die 20 procent boven het gemiddelde van de afgelopen drie jaar ligt.

Naast het weggeven van overwinsten, richtte von der Leyen zich wederom op het doel voor de EU-lidstaten om zoveel mogelijk energie te besparen in de strijd tegen de energiecrisis. Volgens het wetsontwerp moet het stroomverbruik op piekmomenten met minimaal vijf procent worden verminderd. De EU-landen moeten hiervoor prikkels blijven creëren.