Levenslange gevangenisstraf voor moord tankbediende na mondkapjes ruzie

De moord op een medewerker van een tankstation in Idar-Oberstein, Rijnland-Palts zorgde voor veel ophef in Duitsland. Na een ruzie over het niet dragen van een mondkapje gedurende een mondkapjesplicht schoot een boze klant een jonge tankstationmedewerker dood.

Nu hoort de dader levenslang eisen. De rechtbank van Bad Kreuznach classificeerde in het vonnis de daad als moord en volgde daarmee de eis van de officier van justitie.

De verdediging had de beschuldiging van moord van de hand gewezen. De twee advocaten van de 50-jarige dader hadden gepleit voor doodslag.

Volgens een deskundige pleegde de dader de moord terwijl hij zwaar onder invloed van alcohol verkeerde, met een promillage van twee in zijn bloed, tijdens de schietpartij.

De misdaad bij het tankstation op 18 september 2021 veroorzaakte afschuw in het hele land. De vraag wie de dader was speelde geen rol in het proces, want dat was vanaf het begin duidelijk. De verdachte had bekend thuis een pistool te hebben gehaald uit woede omdat de medewerker hem geen bier wilde verkopen zonder dragen van een coronamasker en schoot de jongen neer toen hij terugging naar het tankstation. Er waren ook videobeelden van de misdaad.

De dader had geen wapenvergunning voor de revolver. Daarom werd hij ook veroordeeld voor illegaal wapenbezit. De moeder van het 20-jarige slachtoffer nam als medeaanklager deel aan het proces.

De zaak bracht een brede discussie op gang over de radicalisering van corona-ontkenners en zogenaamde complotdenkers die voornamelijk in extreemrechtse chats en forums tot uiting kwam.