Moderne slavernij: gegroeid tot 50 miljoen mensen die onder dwang leven/werken

Slavernij mag wereldwijd dan al geruime tijd zijn afgeschaft, het aantal moderne slaven neemt de laatste jaren juist weer sterk toe: sinds 2016 met 10 miljoen tot nu weer 50 miljoen. Zo meldt het AD

Zoals de auteurs van het  'Modern Slavery' onderzoekde meldden, is het aantal de afgelopen vijf jaar met 25 procent gestegen.

De onderzoekers noemen iets slavernij als er sprake is van uitbuiting, zo stellen de samenstellers van Global estimates of modern slavery; ILO, de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en mensenrechten-ngo Walk Free. Iedereen die wordt uitgebuit en in die situatie blijft hangen door bedreiging, geweld, dwang, misleiding of machtsmisbruik valt eronder.

Van de 50 miljoen moderne slaven zijn er ongeveer 22 miljoen gedwongen gedwongen uitgehuwelijkt. Bijna een kwart wordt seksueel uitgebuit voor zakelijke doeleinden. De meeste moderne slavernij vindt plaats in de particuliere sector, maar er is ook staatsdwangarbeid in landen als Noord-Korea en Pakistan.

Het onderzoek benoemt ook  het VN rapport over de regio Xinjiang in China, waar honderdduizenden Oeigoeren en andere leden van moslimminderheden tegen hun wil in kampen worden vastgehouden en gedwongen arbeid moeten verrichten, wat Peking overigens ontkent. Sommige landen gebruiken ook gevangenen of stakers voor het uitvoeren van dwangarbeid.

Het rapport Modern Slavery 2021 is een gezamenlijk project van de International Labour Organization, de Organization for Migration en de Walk Free Foundation, die zich inzet om een einde te maken aan slavernij.