Ministerie weigerde hulp bij crisis Ter Apel, waardoor kwetsbaren buiten sliepen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid weigerde hulp bij het opvangen van kinderen en kwetsbare asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Stichting INLIA, die vluchtelingen in nood helpt, heeft sinds juni meerdere keren aangeboden om kinderen en kwetsbare asielzoekers op te vangen. Omdat die hulp geweigerd werd, moesten deze mensen buiten slapen. Het ministerie erkent dat het de hulp heeft afgeslagen en laat weten dat daarvoor excuses zijn aangeboden. Zo meldt DvhN.

Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer (KRO-NCRV). INLIA is een kerkelijke netwerkorganisatie die vluchtelingen in nood helpt. "We hebben bij herhaling aangeboden om kwetsbare asielzoekers op te vangen. We hadden bedden gereserveerd in kerken rond Ter Apel, maar daar is geen gebruik van gemaakt. Het ministerie heeft daar later excuses voor aangeboden, want er lagen zwangere vrouwen en kinderen buiten. Dat had nooit mogen gebeuren", stelt INLIA-directeur John van Tilborg. 

Waarom het ministerie de hulp halstarrig bleef weigeren, is onduidelijk. Toen de burgemeester van Groningen Koen Schuiling eind augustus alsnog een beroep op INLIA voor de noodopvang van asielzoekers deden, is er gewoon adequaat hulp verleend door INLIA. De stichting vangt nu zo'n 400 asielzoekers op in verschillende Groningse kerken.