Colapinto wint voorlaatste F3-race van het jaar, titelstrijd blijft open

Op het circuit van Monza hebben de jongelingen in de Formule 3 zaterdag hun sprintrace afgewerkt. Dat werd een leuke race en legde de basis voor de hoofdrace van zondag, die het kampioenschap zal beslissen - die race is de laatste van het seizoen.

Franco Colapinto vertrok vanaf poleposition, naast Caio Collet en voor Josep Maria Marti, Jonny Edgar, Jak Crawford en William Alatalo. Kampioenschapsleider Victor Martins vertrok vanaf de negende plek, zijn voornaamste titelconcurrent Isack Hadjar startte op plek vijftien.

Colapinto behield de leiding bij de start, voor Collet, terwijl Martins in duel met Arthur Leclerc de grindbak in reed en veel plekken verloor. Hadjar had ook de nodige moeite in de eerste ronde, maar hield zijn plek wel vast, terwijl Martins terug was gezakt naar de 29e plek.

Een niet al te hevige crash van Zak O'Sullivan bracht de safety car de baan op, daarna konden we door met Colapinto, Collet, Marti, Edgar en titelkandidaat Oliver Bearman voorop. Bij de herstart ging Edgar voorbij Marti naar plek drie, terwijl Hadjar in het middenveld zijn voorvleugel kapot reed - gelukkig voor hem reed Martins ook nog buiten de punten.

Met vier ronden te gaan maakte Collet een foutje, waardoor Bearman én Edgar langszij konden komen. Collet pakte de derde plek terug van Edgar, terwijl Bearman een laatste poging deed op Colapinto. Die hield stand in de laatste passage van de Parabolica en won de race, voor Bearman en Collet - Martins werd nog keurig tiende, Hadjar finishte als 27e na een forse fout.