Zieke mountainbikester Terpstra grijpt naast eindzege in World Cup

In het Italiaanse Val di Sole is het World Cup-seizoen voor de mountainbikers afgesloten. Dat gebeurde met een laatste cross-countrywedstrijd, waar Anne Terpstra de titel bij de vrouwen kon pakken - de Nederlandse klassementsleidster was echter wel ziek. Het was tevens het einde van een tijdperk: na een vol decennium nam Red Bull TV afscheid van de World Cup mountainbiken, helaas voor de fans inclusief commentator Rob Warner en diens co-commentator Bart Brentjens.

Vrouwen
Terpstra gaf in de shorttrackwedstrijd al noodgedwongen op wegens een ontstoken speekselklier en ook in de hoofdwedstrijd was ze niet fit genoeg. De Nederlandse vocht voor wat ze waard was, maar werd uiteindelijk op een ronde achterstand gezet, nadat ze de hele koers al vrijwel onzichtbaar was geweest.

Met Terpstra's problemen lag de weg open voor de Zwitserse Alessandra Keller, die zag dat de andere concurrente, de Australische Rebecca McConnell, ook geen beste race reed. Loana Lecomte en Pauline Ferrand Prevot uit Frankrijk waren oppermachtig en in de derde ronde sloeg kersvers wereldkampioene Ferrand Prevot een beslissend gat.

De Française reed soeverein naar de winst, net als op het WK, Lecomte werd op anderhalve minuut tweede. Plek drie was voor de Zwitserse Jolanda Neff, die de Amerikaanse Haley Batten achter zich liet. Met Sina Frei volgde op dik vijf minuten nog een Zwitserse, gevolgd door Keller: zij werd zesde en pakte zo de World Cup-titel.

Anne Tauber finishte als vijftiende, Lotte Koopmans werd dertigste en Sophie von Berswordt passeerde de finish als 38e. Ceylin del Carmen Alvarado werd op twee ronden gezet, één meer dan Terpstra.

Mannen
Nino Schurter wist dat hij aan een zesde plek sowieso genoeg zou hebben om zijn achtste World Cup-titel te pakken, een week na zijn tiende wereldtitel. Titouan Carod ging er in de tweede van zes ronden vandoor en sloeg een gat, de Fransman kwam verder geen moment meer in de problemen en boekte een indrukwekkende zege.

Achter Carod reed Schurter rond met de Italiaan Luca Braidot, de Fransman Jordan Sarrou en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly - alleen Sarrou kon richting de slotronde nog volgen. Schurter liet hem echter ook staan en finishte als tweede, voor Sarrou. Stan Godrie finishte namens Nederland als 79e op één ronde.