China plaatst Shenzhen en Chengdu in gedeeltelijke lockdown vanwege COVID-19

Massaal testen en quarantaine: door enkele tientallen gevallen per dag zijn twee Chinese metropolen momenteel gedeeltelijk in lockdown. In totaal worden bijna 30 steden getroffen door de strikte zero-Covid-maatregelen.

De twee Chinese megasteden Chengdu en Shenzhen zitten in een soort lockdown - vanwege enkele tientallen coronagevallen per dag.

Chengdu en Shenzhen behoren tot de vijf meest bevolkte steden in China. Beide grootstedelijke regio's hebben elk ongeveer 20 miljoen inwoners en deze worden herhaaldelijk getest. In wijken waar gevallen opduiken, mogen mensen hun appartementen en huizen niet meer verlaten.

In totaal meer dan 65 miljoen mensen getroffen
"Al het nodige zal worden gedaan, alle krachten en middelen zullen worden gemobiliseerd om de lokale uitbraak in de kortst mogelijke tijd onder controle te krijgen", aldus Lin Hancheng van de gezondheidsautoriteit in de Zuid-Chinese technologiemetropool Shenzhen. Volgens het Chinese zakenblad Caixin zitten momenteel meer dan 30 Chinese steden in een soort lockdown en worden meer dan 65 miljoen mensen getroffen door de maatregelen.

China blijft vasthouden aan zero Covid-beleid
Volgens officiële informatie zijn er recent binnen 24 uur meer dan 1.600 nieuwe infecties geregistreerd in heel China. Vergeleken met de rest van de wereld zijn de aantallen laag in 's werelds meest bevolkte land met 1,4 miljard inwoners. Het staats- en partijleiderschap houdt zich echter nog steeds aan haar strikte zero-covid-beleid.

Overal waar coronainfecties ontstaan, treden autoriteiten snel en hard op tegen het virus, met massaal testen, lockdown-beperkingen en contacttracering met behulp van de mobiele telefoongegevens en apps voor het traceren van smartphones.

De economie in de Volksrepubliek lijdt steeds meer onder de beperkingen. De communistische regering in Peking maakte in het voorjaar bekend dat het bruto binnenlands product dit jaar met 5,5 procent zal stijgen. Het wordt nu onmogelijk geacht dat deze groeidoelstelling wordt gehaald.