McLaughlin domineert voorlaatste IndyCar-race 2022, Van Kalmthout bestraft

Op de Portland International Raceway is zondagavond de voorlaatste race van het IndyCar-seizoen verreden. Het werd een vermakelijke race en uiteindelijk wist niemand écht ver weg te rijden van de rest, waardoor er altijd wel wat spanning in zat.

Scott McLaughlin vertrok vanaf poleposition, naast kampioenschapsleider Will Power en voor Christian Lundgaard, Alex Palou, Pato O'Ward, Felix Rosenqvist, Colton Herta en Josef Newgarden - Rinus van Kalmthout ving de race aan vanaf de twaalfde plek.

McLaughlin behield bij de start de leiding, Lundgaard schoof langs Power en O'Ward pakte Palou voor plek vier. David Malukas was lekker vertrokken en kwam door op plek zes, voor Rosenqvist, Herta, Alexander Rossi, Newgarden, Graham Rahal en Van Kalmthout.

Na een ronde of vijftien begon men voorin de eerste pitstops te maken en tien ronden later had McLaughlin nog altijd de leiding, voor Power, Lundgaard, O'Ward en Palou. Zo kabbelde het allemaal voort, tot de volgende serie stops, een ronde of dertig later.

Een goede dertig ronden voor het einde opende Lundgaard vanaf plek vijf de laatste pitstopronde, maar hij liet zijn auto afslaan en verloor de nodige tijd. McLaughlin kende een zwakke inlap dankzij een achterblijver, maar behield wel de leiding: Power en O'Ward volgden na hun stop.

Kort na de pitstopserie volgde dan toch een eerste caution: Van Kalmthout probeerde Jimmie Johnson op een ronde achterstand te zetten, maar schatte het totaal verkeerd in en ramde de NASCAR-legende de muur in. Na een onderbreking konden we met 22 ronden te gaan door, McLaughlin voorop, voor Power, O'Ward en Newgarden.

Scott Dixon reed bij de herstart snel naar voren en nam ook rap de derde plek van O'Ward over, waarna hij probeerde om richting Power te rijden. Dat lukte net niet, en terwijl McLaughlin een snaarstrakke zege bij kon schrijven werd Power tweede, voor Dixon.

Van Kalmthout kreeg een meer dan terechte straf voor zijn beuk tegen Johnson en werd twintigste, terwijl Power zijn voorsprong op Newgarden en Dixon in het kampioenschap zag groeien. Volgende week wordt het seizoen afgesloten met de race op Laguna Seca, zondagavond op Ziggo Sport.