Serena Williams slaat toe op bijltjesdag US Open

Op de US Open was het woensdagavond- en nacht bijltjesdag in het vrouwenenkelspeltoernooi. Twee van de drie hoogstgeplaatste spelers konden hun biezen pakken, en daar bleef het nog niet bij.

Het grote affiche was uiteraard de strijd tussen zesvoudig kampioene Serena Williams, in principe bezig aan haar afscheidstournee, en de Estse Anett Kontaveit, de nummer twee van de wereld. Dat begon spannend en liep uit op een door Williams gewonnen tiebreak, waarna Kontaveit toch de sterkere leek in set twee. Williams draaide het echter om en wist de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken: 7-6 (4), 2-6, 6-2.

Het bleef niet bij Kontaveit, want met Maria Sakkari sneuvelde ook de nummer drie van de plaatsingslijst. De Griekse begon nog aardig tegen Xiyu Wang, maar vervolgens nam de Chinese het over en trok ze in een fraai duel de winst naar zich toe: 3-6, 7-5, 7-5.

Via een 7-5, 6-2 zege op de Amerikaanse wildcardspeelster Elizabeth Mandlik plaatste Ons Jabeur (5) uit Tunesië zich wel voor de derde ronde, terwijl thuisspeelster Coco Gauff met 6-2, 7-6 (4) afrekende met de Roemeense Elena-Gabriela Ruse.

Tot slot waren er nog twee andere top-15-speelsters die sneuvelden, te beginnen met de Canadese Leylah Fernandez (14). De jonge verliezend finaliste van vorig jaar ging met 6-3, 7-6 (3) onderuit tegen de Russische Liudmila Samsonova. De Braziliaanse Beatriz Haddad Maia (15) dolf met 6-2, 6-4 het onderspit tegen de Canadese Bianca Andreescu, die na haar US Open-zege van 2019 wegzakte, maar weer op de weg terug lijkt.