Van Rijthoven en Van de Zandschulp onderuit op US Open

Op de US Open in New York zijn twee van de drie overgebleven Nederlandse mannen gestrand in de tweede ronde. Gijs Brouwer komt donderdag in actie, maar voor Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven zit het toernooi er op.

De als 21e geplaatste Van de Zandschulp nam het op tegen de Franse lucky loser Corentin Moutet. De kwartfinalist van vorig jaar had het er flink moeilijk mee, hoewel hij zich in de tweede set leek te herstellen. Moutet kwam echter op dreef en Van de Zandschulp begon veel fouten te maken, waarna de Fransman het in nog eens twee sets af kon maken: 4-6, 6-1, 2-6, 4-6.

Van Rijthoven had een op papier beduidend zwaardere opgave: hij stond tegenover de als vijfde geplaatste Noor Carsten Ruud, die op Roland Garros de finale haalde. Toch begon de Nederlandse revelatie van 2022 erg sterk en pakte hij brutaal de eerste set via de tiebreak. Vervolgens kwam Ruud echter beter in zijn spel en slopen er bij Van Rijthoven wat foutjes in. Hij zat er regelmatig dicht bij, maar kwam telkens nét tekort: 7-6 (4), 6-4, 6-4, 6-4.

Nummer één Daniil Medvedev stond tegenover de Fransman Arthur Rinderknech en had het daar niet al te moeilijk mee: 6-2, 7-5, 6-3. De Spanjaard Pablo Carreño Busta (12) klopte Andrey Bublik uit Kazachstan met 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (5), terwijl de Italiaan Matteo Berrettini (13) met flinke moeite afrekende met de Franse lucky loser Hugo Grenier: 2-6, 6-1, 7-6 (4), 7-6 (7).

Naast Van de Zandschulp sneuvelde er nog een geplaatste speler in ronde twee: Felix Auger-Aliassime stond als zesde op de lijst, maar ging met drie keer 6-4 onderuit tegen de jonge Brit Jack Draper.