Vuelta: Etappe 12 - Een grote, maar verbrande slotklim

De elfde etappe van de Vuelta a España werd een sprintersrit, zoals vooraf verwacht kon worden. Kaden Groves was de snelste, vandaag mag hij met zijn medesprinters in de bus plaats gaan nemen: we gaan klimmen, en vrij stevig ook.

De twaalfde rit begint in Salobreña, een unicum in de Vuelta. Vervolgens begint men aan een 192,7 kilometer lange etappe, met onderweg wat kleine heuveltjes en na een kilometer of 120 iets meer voorzichtig klimwerk. Na de afdaling en nog wat vlakke kilometers gaat het echter serieus los, dan zijn we bij de slotklim aanbeland.

Het peloton klimt de Peñas Blancas op, ook wel bekend als Los Reales. Alles bij elkaar een kilometer of negentien lang aan gemiddeld dik zes procent, met zowel onder- als bovenin uitschieters van boven de tien procent. Zwaar, dus.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, inclusief de slotklim, waar we het resultaat van een hevige bosbrand zullen zien: de boel is jammerlijk in de as gelegd. Rond half één gaat men van start, Eurosport is er twee uur later bij en Sporza wederom pas weer tegen vier uur. De finish staat ook nu weer tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland, maar het is aan te raden de TV rond half vijf aan te zetten.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)