Meer dan elfhonderd doden door aanhoudende overstromingen in Pakistan

De Pakistaanse minister van Klimaat zegt dat een derde van het land nu onder water staat, na overstromingen waarbij meer dan elfhonderd mensen omkwamen. 

Bijna een half miljoen mensen bevinden zich in noodkampen nadat ze hun huizen zijn kwijtgeraakt door de wijdverbreide overstromingen door de ongekende moessonregens die het land sinds half juni hebben geteisterd. De laatste dodelijke slachtoffers vielen voornamelijk in het noordwesten en in het zuiden van de provincie Sind.

De onophoudelijke moessonregens veroorzaken zware overlast voor meer dan 30 miljoen mensen, zeker zes miljoen van hen hebben geen onderdak meer.

De noodtoestand is uitgeroepen en Eerste Minister Shehbaz Sharif doet een beroep op andere landen voor hulp in de vorm van tenten en voedselvooraden.

Historische moessonregens hebben ook wegen, bruggen en gewassen weggevaagd, waardoor hulpverlening wordt bemoeilijkt. De minister van Planning Ahsan Iqbal zei dat Pakistan de effecten voelde van klimaatverandering veroorzaakt door rijkere landen en hun "onverantwoordelijke ontwikkeling".

"Onze ecologische voetafdruk is de laagste ter wereld", zegt Iqbal.

"De internationale gemeenschap heeft de verantwoordelijkheid om ons te helpen, onze infrastructuur te upgraden, onze infrastructuur klimaatbestendiger te maken, zodat we niet elke drie, vier, vijf jaar dergelijke verliezen hebben."

"De gebieden waar vroeger regen viel, valt nu niets en die gebieden waar vroeger weinig milde regen viel, krijgen nu te maken met een zeer zware regenval", voegde hij eraan toe.

De kosten om de schade van de overstromingen te herstellen worden geschat op meer dan $ 10 miljard en het kan ongeveer vijf jaar duren, zei Iqbal in een interview met persbureau Reuters.