Belangrijke Democraten keren zich af van Biden's dure cadeautje

De Amerikaanse president Joe Biden had voor zijn presidentsverkiezing belooft alle schulden van studenten kwijt te schelden. Iedereen wist natuurlijk dat dat een loze belofte was, maar veel progressieve liberalen gingen toch steeds vaker de straat op om die kwijtschelding te krijgen, het liefst nog voordat de stokoude president het spreekwoordelijke loodje legt.

Een week geleden kwam het verlossende woord vanuit het Witte Huis. Iedereen met een studieschuld die minder dan 125.000 dollar per jaar verdient, krijgt 10.000 dollar schuld kwijtgescholden. In één klap zijn twaalf miljoen Amerikanen van hun studieschuld af.

De vraag is nu, wie gaat dat betalen? Zelfs prominente Democraten vroegen zich af of dit wel eerlijk was. Leuk, zo'n verkiezingsbelofte, maar de gemiddelde werkende Amerikaan kan helemaal geen opleiding betalen en mag dus de studieschuld van een ander gaan helpen aflossen.

'Racistisch'
Het besluit van Biden werd zelfs racistisch genoemd, aangezien vele zwarten vanwege armoede niet kunnen gaan studeren en de bijna 300 miljard subsidie gaat dus naar voornamelijk blanke en welgestelde (oud-)studenten die ook nog eens zicht hebben op een goede baan. Het 'grote geld uitgeven' klonk velen in de oren als een populistenstunt, zo vlak voor de belangrijke midterms.

In een aantal staten keerden diverse kandidaatcongresleden zich van Biden's beslising af, waaronder in Ohio, Nevada en Colorado, drie staten waar het nog allezins duidelijk is wie de nieuwe gouverneur gaat worden.

Nu springt ook voormalig adviseur van president Bill Clinton op de kar. Hij noemt de beslissing 'slecht politiek beleid'. "Voor dit geld kan je tien jaar basisonderwijs voor drie- en vier-jarigen bekostigen", aldus Paul Begala. "Je zou alle medische schulden kunnen aflossen, dat zijn schulden waar niemand voor gekozen heeft in tegenstelling tot studeren."

59 procent van de Amerikanen denkt dat het aflossen van de studentenschuld de inflatie nog meer zal aanwakkeren. Dat is ook de mening van een Economisch adviseur van president Barack Hussein Obama, Jason Furman. "Dit is olie op het inflatie-vuur gooien. Dit gaat ervoor zorgen dat studenten  nog meer kunnen lenen en erger nog, dat het schoolgeld omhoog zal gaan omdat studenten meer kunnen lenen."

Toch is de beslissing van Biden populair onder jongeren, slechts negentien procent vindt het een slecht idee. Helaas voor Biden zegt slechts 40 procent van die jongeren op de erg impopulaire president te gaan stemmen, mocht hij zich weer verkiesbaar stellen.