10e wereldtitel mountainbiker Schurter, Ferrand Prevot wint met bizar machtsvertoon

In het Franse Les Gets is zondag volle bak gestreden om de wereldtitels mountainbiken op de cross-country, het olympische onderdeel van de sport. Dat was bij de mannen een spannende strijd, bij de vrouwen dan weer bepaald niet.

Vrouwen
Al vroeg in de eerste ronde pakte oud-wereldkampioene en thuisfavoriete Pauline Ferrand Prevot de leiding. De kersvers wereldkampioene op de shorttrack had in no-time een gat van een halve minuut te pakken en breidde dat gestaag uit naar bijna twee minuten - het behoeft geen nadere uitleg dat de vierde wereldtitel mountainbiken in de carrière van de oud-wereldkampioene op de weg én in het veld niet in gevaar kwam.

Achter Ferrand Prevot reden de Zwitserse Alessandra Keller en de Amerikaanse Haley Batten al vrij snel samen, waar een interessant duel ontstond. Batten sloeg een gaatje, maar Keller kwam terug en haar landgenote Jolanda Neff voegde zich er ook bij. De olympisch kampioene reed vervolgens weg en pakte zilver, Batten kreeg het brons en Keller werd - achter de Française Loana Lecomte - vijfde. Anne Terpstra werd tamelijk onzichtbaar zesde op dik vier minuten, Anne Tauber finishte als 23e en Lotte Koopmans werd net als Sophie von Berswordt op een ronde gezet.

Mannen
In het begin van de race bleef een redelijk grote groep nog samen, waarbij de Britse olympisch kampioen Thomas Pidcock de enige echt grote naam was die op flinke achterstand reed. In ronde twee had negenvoudig wereldkampioen Nino Schurter uit Zwitserland de Fransman Titouan Carod én kersvers wereldkampioen shorttrack Sam Gaze achter zich, maar voor de Nieuw-Zeelander ging het fout: hij raakte bij een sprong uit balans, viel en moest opgeven.

In de derde ronde wist Pidcock na een fraaie comeback aan te sluiten bij de voorste mannen, waarna de Brit gelijk de leiding overnam en het tempo opvoerde. Schurter en de Italiaan Luca Braidot konden volgen, maar Schurter ging kort daarop even onderuit. Met nog vier ronden te gaan reed Pidcock voorop, gevolgd door Braidot, Schurter, de Spanjaard David Valero, oud-wereldkampioen Jordan Sarrou uit Frankrijk en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly.

In ronde vier opende Valero de aanval, maar hij werd teruggepakt en vormde met Schurter, Braidot en Pidcock het groepje dat de wedstrijd verder zou bepalen. De Brit leek niet geweldig sterk en haakte in de voorlaatste ronde af: hij bleek echter een leeglopende band te hebben en ging onderuit. Braidot haakte ook af en zodoende gingen Schurter en Valero, om en om aanvallend, de slotronde in met de wereldtitel als inzet.

Even leek Pidcock terug te kunnen komen bij Braidot, maar na nog een schuivertje was hij gezien: vierde. Braidot werd derde en voorin werd de strijd beslist: Schurter sloeg voor de laatste grote afdaling een gat naar Valero en de levende legende pakte zijn tiende wereldtitel, voor Valero.