Evenepoel maakt indruk in Vuelta; vluchter Meintjes wint op steile slotklim

Remco Evenepoel heeft in de negende etappe van de Vuelta a España zijn leidende positie in het algemeen klassement verstevigd. De leider in het algemeen klassement reed op de zware slotklim iedereen uit het wiel en verstevigde de leiding in het algemeen klassement. Vluchter Louis Meintjes soleerde naar de ritzege.

De negende etappe van de Vuelta voerde het peloton over 171,4 kilometer van Villaviciosa naar Les Praeres de Nava, een beklimming van de eerste categorie. Een slotklim van 3,8 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 13 procent. Het was lang wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg in de negende rit, maar na ruim één koersen ontstond er toch een kopgroep. Dylan van Baarle en Thymen Arensman waren meegesprongen met een kopgroep van tien, maar Arensman liet zich al snel terugzakken.

De rest van de kopgroep zou gaan strijden om de dagzege en daarin was Meintjes de sterkste. Op de steile slotbeklimming was de Zuid-Afrikaan duidelijk de sterkste van de kopgroep en pakte de ritzege. Tussen de klassementsrenners was Evenepoel duidelijk de sterkste. De klassementsleider reed iedereen uit het wiel en verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement. De jonge Belg heeft nu een voorsprong van ruim één minuut op Enric Mas. Primoz Roglic, de nummer drie, volgt al op een kleine twee minuten van de 22-jarige Belg.