Uitslag Grand Prix van België

Max Verstappen heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Nederlander startte vanwege een gridstraf als veertiende, maar pakte na een snelle inhaalrace onbedreigd de zege. Teamgenoot Perez eindigde als tweede en klom achter Verstappen ook naar de tweede plek in het kampioenschap. Carlos Sainz mocht de bokaal voor plek drie mee naar huis nemen.

Sainz startte op Spa-Francorchamps vanaf poleposition omdat Verstappen een van de vele coureurs was die een gridstraf opgelopen had. De Nederlander vertrok vanaf plek veertien, met titelrivaal Leclerc direct achter hem. De AlphaTauri's van Pierre Gasly en Yuki Tsunoda vertrokken vanuit de pits. Sainz was prima weg bij de start, maar dat gold niet voor Sergio Perez die plaatsen verloor aan Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Dit duo raakte elkaar bij Les Combes, waarna de Mercedes even door de lucht vloog. Later in de ronde parkeerde Hamilton zijn bolide aan de kant met schade.

Verstappen kende een uitstekende start, al moest de Nederlander enkele malen in de remmen om uit de problemen te blijven. Zo moest hij uitwijken voor de langzaam rijdende Hamilton, maar ook voor Lance Stroll en Alexander Albon. Na de eerste ronde kwam hij als achtste door, voor Leclerc die niet veel later naar binnen moest vanwege een tearoff die rechtsvoor in de remmen terecht was gekomen. Dit deed de Monegask onder de safety car veroorzaakt na een crash tussen Nicholas Latifi en Valtteri Bottas die de volgende uitvaller was.

Sainz leidde de herstart, voor Perez, George Russell, Alonso, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Albon, Verstappen, Stroll en Kevin Magnussen. Verstappen liet er geen gras over groeien, want hij pakte snel Albon, Ricciardo en Vettel, waardoor hij na zes ronden op plek vijf was aangeland. Ook Alonso en Russell gingen er snel aan, waardoor hij op plek drie aangeland was. Leclerc reed op zijn nieuwe banden in het achterveld en zat klem in een DRS-trein.

De eerste van de toppers die naar elf ronden stopte was Sainz die van zacht naar medium ging en als zesde weer naar buiten kwam. Dit gaf de leiding aan Perez, maar niet voor lang, want Verstappen haalde snel zijn teamgenoot in. De Nederlander trok een flink gat en reed pas na veertien ronden de pits in voor de eerste bandenwissel. Dit gaf de leiding terug aan Sainz, voor Verstappen, Perez, Russell en Leclerc.

Lang duurde het niet voordat Verstappen de eerste plaats terugveroverde. De Nederlander trok direct een flink gat met de Spanjaard die opnieuw Perez achter zich wist. Na ruim twintig ronden schoof Perez door naar plek twee, ten koste van Sainz. Verder naar achteren reed Esteban Ocon goede inhaalrace en schoof halverwege de race door naar plek acht, waarna hij jacht kon maken op Vettel.

Er volgde een tweede serie stops, waarbij Verstappen opnieuw de laatste was die stopte en eenvoudig de leiding behield. Verder naar achteren profiteerde Ocon optimaal van een inhaalactie van Vettel op Pierre Gasly uitkomen van La Source. Op Kemmel was Vettel het haasje, want hij zal zowel Ocon als Gasly passeren, al passeerde de Duitser vanwege zijn versere banden al snel weer Gasly.

Na 44 ronden werd een dominante Verstappen als eerste afgevlagd, voor Perez en Sainz. Russell eindigde op plek vier, voor Alonso en Leclerc. De Monegask probeerde door een late stop de snelste ronde te rijden, maar slaagde niet in zijn opzet en reed bovendien te snel in de pits, waardoor plek zes zijn deel was. Ocon werd zevende, voor Vettel, Gasly en Albon.