F1: Verstappen rijdt snelste tijd, Sainz start op pole

Max Verstappen noteerde met een 1.43.665 de snelste tijd tijdens de kwalificatie op Spa-Franchorchamps. Door de grote hoeveelheid gridstraffen wordt het veld flink overhoop gehaald en zal de Nederlander de wedstrijd morgen vanaf de 15e plek aanvangen. Hierdoor start Carlos Sainz de wedstrijd als eerste, gevolgd door Sergio Pérez en Fernando Alonso.

Q1: Verstappen zet de toon

Verstappen opende tijdens Q1 direct sterk door meteen een 1.44.581 neer te zetten wat uiteindelijk de snelste tijd van de sessie bleek te zijn. Sainz moest bijna een halve seconde toegeven met een 1.45.050 met daarachter Pérez die een 1.45.377 klokte. Afvallers in Q1 waren respectievelijk Sebastian Vettel, Nicholas Latifi, Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda en Valtteri Bottas. 

Q2: Leclerc rijdt snelste tijd

Ook in Q2 hield de Nederlander het tempo hoog. Verstappen noteerde een 1.44.723, gevolgd door teamgenoot Pérez. Sainz moest bijna zeven tienden toegeven op de Red Bull-coureurs, maar uiteindelijk was het Charles Leclerc die het snelste was met een 1.44.551 nadat Red Bull geen run meer besloot te rijden.

Esteban Ocon hielp teamgenoot Alonso met een tow op Kemmel Straight, waardoor beide Alpine-coureurs zich verzekerden van een plekje in Q3. McLaren probeerde dit kunstje te herhalen, maar was minder succesvol. Daniel Ricciardo viel uiteindelijk buiten de boot, gevolgd door Pierre Gasly, Guanyu Zhou, Lance Stroll en Mick Schumacher. Alexander Albon verraste door naar de tiende plek te rijden.

Q3: Verstappen snelste coureur, Sainz start op pole

Tijdens Q3 snelde Pérez naar P1 met een 1.44.462, maar werd al gauw verstoten door Verstappen met een 1.43.665. Sainz splitste de Red Bull's uiteindelijk met een 1.44.297. Ondertussen ging het opnieuw mis bij Ferrari. Leclerc diende teamgenoot Sainz een tow te geven op oude banden, maar werd door het team op nieuw rubber de baan op gestuurd. De Monegask liet zijn frustraties duidelijk blijken via de teamradio, waarna de Italiaanse formatie erkende een fout te hebben gemaakt.

Uiteindelijk verbeterden geen van de topteams meer hun tijd, waardoor Verstappen de snelste man van de dag was, gevolgd door Sainz en Pérez. Door het incasseren van alle gridstraffen zal Sainz de Grand Prix van België uiteindelijk als eerste aanvangen met daarachter Pérez en Alonso. Verstappen zal de wedstrijd vanaf de 15e plek beginnen met Leclerc op P16.

Uitslag van de kwalificatie voor de Grand Prix van België