'Opwarming Nederland niet door CO2, maar door veranderde windrichting'

Wellicht goed nieuws voor de boeren: student wiskunde en informatica Jippe Hoogeveen had tijd teveel en besloot om de dagelijkse weerkaarten vanaf 1826, gepubliceerd door de Duitse Wetterzentrale te analyseren. Hij kwam tot een opmerkelijke conclusie; die afgelopen juni onder de titel 'Winds are changing: An explanation for the warming of the Netherlands' in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Climatology is gepubliceerd. Volgens de jonge student wordt de stijgende temperatuur in Nederland niet veroorzaakt door CO2, maar door een toename van zuidwestelijke wind. 

Kort gezegd: volgens Jippe is het mogelijk dat de wind boven Nederland draait waardoor het slechts lijkt alsof de wind uit het oosten komt bij de Bilt, terwijl de daadwerkelijke luchtstroming uit het zuiden afkomstig is. Zes maanden lang analyseerde hij met zijn vader, docent aan de universiteit van Utrecht, de weerkaarten en noteerde voor elke dag de bron van de luchtstroming.

Daaruit bleek dat de lucht in Nederland steeds vaker uit de warme windrichtingen afkomstig is, in plaats van uit het koude noorden. Volgens het duo speelt CO2 nauwelijks tot geen rol bij de opwarming van het klimaat. Het KNMI heeft aan de Telegraaf laten weten dat het de dataset van Jippe 'zeer waardevol' vindt. Vader en zoon Hoogeveen zijn welkom voor een gesprek bij het weerinstituut, maar hebben nog geen uitnodiging hiervoor ontvangen.