Deze bedrijven profiteren van de hoge energieprijzen

De energieprijzen zijn op hun hoogste niveau ooit. Huishoudens die nu een nieuw energiecontract afsluiten, betalen zo’n 0,65 euro per kWh voor stroom en 3,00 euro per m3 voor gas. Ook de benzineprijs heeft dit jaar een recordniveau bereikt. Een steeds grote groep mensen dreigt door de inflatie in de financiële problemen te komen, waarschuwt het Nibud.

Maar sommige bedrijven beleven nu juist hun glorietijden en profiteren sterk van de hogere stroom- en gasprijzen. Welke bedrijven zijn dit? En is er een extra belasting nodig voor hun uitzonderlijke winsten?

Olie- en gasbedrijven
De olie- en gassector profiteert maximaal van de huidige crisis. Dat komt mede omdat ze aan alle onderdelen binnen de keten geld verdienen. Denk aan het oppompen, verschepen, bewerken, verkopen en verhandelen van olie en gas. Bovendien hebben deze bedrijven de touwtjes in handen en kunnen ze besluiten om meer te produceren bij hoge prijzen en minder te produceren bij lagere prijzen. Tabel en infographic zijn hier te vinden.

Eigenaren wind- en zonneparken
De stroomprijs inmiddels zo hoog dat aandeelhouders van wind- en zonneparken hun opgewekte elektriciteit met een enorme winstmarge kunnen verkopen. Ook uitbaters van kerncentrales en waterkrachtcentrales die hun stroom verkopen doen zeer goede zaken. De kosten die gepaard zijn voor het opwekken van de stroom liggen per kWh aanzienlijk lager dan de omzet die wordt gegenereerd bij de verkoop van deze stroom.

Leveranciers zonnepanelen en warmtepompen
Door de hoge energieprijzen is het voor huishoudens steeds interessanter om het energieverbruik terug te dringen, bijvoorbeeld door te investeren in: warmtepomp, zonnepanelen en isolatie De terugverdientijd van dit soort investeringen ligt in veel gevallen op minder dan vijf jaar. Installateurs en leveranciers die actief zijn in deze branche doen uitstekende zaken. Door de enorme populariteit van duurzame oplossingen zijn er lange wachttijden ontstaan.

Extra belasting (windfall tax)
Leden van het Europese Parlement hebben in juli met de Europese Commissie en Raad gediscussieerd over de mogelijkheden om uitzonderlijke winsten van energiebedrijven te belasten. Ook vanuit de Tweede Kamer wordt er geopperd om een meevallersheffing, ook wel bekend als ‘windfall belasting’, op korte termijn in te voeren. Met als doel om met name armere gezinnen enigszins te compenseren voor hun hoge energierekening.

In het Verenigd Koninkrijk bestaat een dergelijke belasting al. Daar moeten olie- en gasbedrijven extra belasting over hun winst betalen. Het tarief is daar gestegen van 40 naar 65 procent. Ook in Italië is een soortgelijke belasting ingevoerd. In dat land worden zelfs banken die profiteren van de hoge energieprijzen straks extra belast.

In Nederland niet mogelijk
Volgens het kabinet is het onmogelijk om een windfall belasting op korte termijn te realiseren. Dat heeft volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Hans Vijlbrief (Economische Zaken en Klimaat) te maken met een aantal knelpunten:

  • Het is niet (goed) te meten welk deel van de winst nu precies te danken is aan de hoge prijzen 
  • Het kost de belastingdienst twee jaar om zo’n extra heffing in te voeren 
  • De meeste winst van olie- en gasbedrijven gaat al naar de staat, namelijk via de vennootschapsbelasting en aparte heffingen voor bedrijven die grondstoffen uit de Nederlandse bodem mogen halen.