Ajax draait achterstand om en FC Twente kent geen genade met kampioen Moldavië in Champions League

De vrouwen van Ajax en FC Twente hebben de eerste horde genomen in de voorrondes van de Champions League. Ajax won in Denemarken van het Zweede Kristianstads met 3-1. Landskampioen FC Twente had thuis geen kind aan Agarista CSF. Het werd 13-0.

Na ruim een kwartier spelen moest Ajax een doelpunt incasseren. Keeper Lize Kop kon een ogenschijnlijk makkelijk schot niet keren: 0-1. Pas na rust stond de gelijkmaker op het bord. Victoria Pelova Chasity Grant gaf een goede pass op Victora Pelova, die de bal door de benen van doelvrouw Melina Loeck speelde: 1-1. Even later kwam Ajax zelfs op voorsprong. Een goede aanval vanaf rechts werd bekroond met een goal van invaller Eshly Bakker: 2-1. In blessuretijd maakte Grant er nog 3-1 van.

Door de nipte zege houdt Ajax zicht op deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League. De Amsterdammers spelen zondag tegen Eintracht Frankfurt, dat met 2-0 te sterk was voor Fortuna Hjørring (Den). Als deze wedstrijd ook wordt gewonnen, gaat de ploeg van coach Suzanne Bakker naar de playoffs voor de groepsfase van de Champions League.

Mede door zeven goals van spits Fenna Kalma won de de ploeg van trainer Joran Pot in Enschede met 13-0 van de Moldavische club Agarista CSF, de kampioen van Moldaviè. Bij rust stond het al 7-0 voor FC Twente. Kalma had toen al vier keer gescoord voor de tukkers. De topscoorder van de Eredivisie van vorig seizoen werd opvallend genoeg niet geselecteerd voor het Europees kampioenschap afgelopen zomer. FC Twente neemt het zondag in de finale van het minitoernooi in Enschede op tegen Benfica, dat eerder op donderdag met 9-0 won van KF Hajvalia uit Kosovo.

De Champions League bij de vrouwen kent voor de tweede keer een groepsfase van zestien clubs. De kampioenen van Frankrijk, Duitsland, Engeland en Spanje zijn zeker van deelname aan de groepsfase. De overige twaalf komen uit de kwalificaties.