Scholier (15) aangehouden voor verwurgen van vier leerlingen bij 'choking game'

Een 15-jarige jongen uit Amsterdam is begin deze maand aangehouden voor het aanleggen van een wurggreep bij vier scholieren als onderdeel van een 'stikspel' of 'choking game'. De vier scholieren verloren korte tijd hun bewustzijn. De verstikkingen zijn vastgelegd op camerabeelden van de school waar het gebeurde. Zo meldt AT5.

Het wurgspel, internationaal bekend als de 'choking game', veroorzaakt een korte roes door het dichtknijpen van de halsslagader. De stik-challenge is al enkele maanden een trend op het onder kinderen populaire TikTok.

Eerder overleden jongeren in zowel binnen- als buitenland aan het uit de hand lopen van het wurgspel, aldus een Amsterdamse jeugdofficier van justitie. "Het verwurgen van iemand zien wij niet als een spelletje, maar als een misdrijf. Daarvoor kun je door het Openbaar Ministerie worden aangehouden en worden vervolgd. Dit kan in de toekomst problemen opleveren voor bijvoorbeeld je droombaan omdat je geen verklaring omtrent gedrag (VOG) zou kunnen krijgen."

De 15-jarige jongen is onder voorwaarden vrijgelaten, zodat hij kan werken aan zijn gedrag. "De kans op herhaling van het plegen van gewelddadige strafbare feiten kan zo mogelijk worden voorkomen", aldus het Openbaar Ministerie.