Uitgestorven Tasmaanse tijger mogelijk weer tot leven gewekt

Een team van Australische en Amerikaanse onderzoekers wil de Tasmaanse tijger die zo'n 100 jaar geleden is uitgestorven weer tot leven wekken. Met een nieuwe gentechnologie moet de tijger over tien jaar weer rondlopen in de natuur. Zo meldt RTLNieuws.

De Tasmaanse tijger, die leefde op het Australische eiland Tasmanië, dankt zijn naam aan de strepen op zijn rug. Verder lijkt het dier meer op een hond of een wolf.

Uit angst dat de Tasmaanse tijger alle schapen op het eiland zou opeten, werd hij opgejaagd en afgemaakt door mensen.

Wetenschappers van de Universiteit van Melbourne en het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Colossal, dat ook werkt aan het tot leven wekken van de mammoet, willen daarvoor een nieuwe DNA-techniek inzetten. Er wordt geen gebruik gemaakt van DNA van een overleden Tasmaanse tijger, maar van een quoll dat is een soort die heel erg lijkt op de Tasmaanse tijger.

Het DNA van de quoll kunnen ze dankzij nieuwe technieken vervolgens manipuleren, legt Steven van der Mije van Naturalis uit. "Bij een quoll komt het DNA voor een groot deel overeen met dat van de Tasmaanse tijger. De stukjes die niet overeenkomen kunnen ze met nieuwe technieken nu uit zo'n DNA-cel verwijderen. Met knippen en plakken gaan ze dus het originele DNA van de tijger nabouwen, zonder afhankelijk te zijn van oud materiaal."