Agente die vrouw hard met waterkanon raakte wordt vervolgd

De agente die tijdens de avondklokrellen in Eindhoven op 24 januari 2021 demonstrant Denisa met een waterkanon tegen haar hoofd spoot moet voor de rechter verschijnen.

Het slachtoffer, de Tsjechische Denisa, was volgens haarzelf per ongeluk op die plek met rellende demonstranten terechtgekomen. Toen ze verder wilde lopen werd ze prompt met een harde waterstraal tegen het hoofd gespoten waardoor ze tegen een betonnen wand van de fietskelder viel. Denise liep daarbij een schedelfractuur, flinke hoofdwond en veel blauwe plekken op.

"Achteraf was het een slecht idee om daar te staan maar we hadden echt niet verwacht dat het zo uit de hand zou lopen", zei de vriend van Denisa al eens eerder. De politie was er echter overtuigd van dat de vriend van Denise wel degelijk met de rellen had meegedaan. De waterstraal was dan ook voor hem bedoeld.

Fysieke klachten
Ook Denise was actief, volgens de politie. Zij werd eerder op de fietskelder gespot, terwijl ze filmbeelden van de politie maakte. Onderzoek door de Rijksrecherche heeft echter duidelijk gemaakt dat agenten hen op een andere manier duidelijk had moeten maken dat ze daar weg moesten. "De waterwerper is niet bedoeld om zo op individuen te richten."

"Als iemand tegen andermans hoofd schopt, is het meteen poging tot doodslag. Dit is hetzelfde", zegt advocaat Barbara van Straaten. Volgens haar nam de agente het risico op veroorzaken van zwaar letsel. "Er is hier zwaar disproportioneel geweld gebruikt. Ze mag van geluk spreken dat Denisa het heeft overleefd."

Denisa heeft nog fysieke klachten overgehouden aan die actie. Het Openbaar Ministerie is van plan vast te houden aan een vervolging voor mishandeling.