EK-brons Brinkman op zinderende marathon

In München zijn maandag de eerste medailles vergeven van het Europees kampioenschap atletiek. De marathons werden gelopen in en rond het centrum van de Zuid-Duitse stad en die zorgden voor zenuwslopende finishes.

Marathon vrouwen
Lange tijd bleef er een vrij grote groep bijeen, die beetje bij beetje werd uitgedund onder leiding van onder meer Nienke Brinkman. De Nederlandse had de snelste tijd van iedereen op de startlijst en samen met vooral de Duitse Miriam Dattke bepaalde ze lang het tempo.

In de slotfase begonnen in rap tempo dames af te haken, maar Brinkman zat nog voorin, samen met Dattke, de Kroatische Matea Parlov en Aleksandra Lisowska uit Polen. De Nederlandse leek af te haken op het moment dat Lisowska er vandoor ging, maar ze knokte zich terug en vervolgens ging Parlov er vanaf.

Toch kwam ook de Kroatische terug, terwijl Lisowska ondertussen een gaatje sloeg. Achter de Poolse werd hard gevochten, maar in 2:28.36 uur pakte zij wel het goud. Parlov werkte zich los van de andere twee en liep op zeven seconden naar het zilver, terwijl Brinkman en Dattke álles uit de kast trokken.

Met een goede honderd meter te gaan leek Brinkman te verkrampen, maar ze haalde ergens nog een laatste beetje kracht vandaan en wist Dattke nog nét te verslaan voor brons. Achteraf bleek dat de Nederlandse de laatste ongeveer vijftien kilometer liep met maagproblemen, waardoor ze nauwelijks kon drinken en waardoor alles er in de slotfase bijna uit kwam.

Jill Holterman finishte op bijna zeven minuten als 21e, Bo Ummels was op een ruim half uur de 52e en laatste die over de finish kwam, bijna acht minuten na de nummer 51. Ruth van der Meijden haalde de finish niet.

Marathon mannen
Het liep vooral uit op een strijd tussen Duitsers en Ethiopische Israëliërs. Maru Teferi leek er in de slotfase vandoor te gaan en was ogenschijnlijk op weg naar het goud, maar dat was buiten Richard Ringer gerekend. Met een sensationele eindsprint knalde de Duitser er nog langs naar goud in 2:10.21 uur, voor Teferi en diens landgenoot Gashau Ayale.

Tom Hendrikse was op de 40e plek de beste Nederlander, twee posities voor Ronald Schröer.

100m mannen, series
Joris van Gool liep geen beste race in de series: met 10,45 seconden was hij de vijfde en laatste die finishte in zijn toch niet enorm sterk bezette heat, waar de top-3 nodig was voor een plek in de halve finales.

Kogelstoten vrouwen, kwalificatie
Jessica Schilder begon met een fout, maar maakte het uiteindelijk ruimschoots goed: 18,95 meter, ze plaatste zich als tweede voor de finale. Jorinde van Klinken kwam met 18,62 meter tot een prima vierde plek, Benthe König kwam zeven centimeter tekort om zich als twaalfde en laatste voor de finale te plaatsen.