Schotse mensen die menstrueren krijgen gratis maandverband

Vanaf maandag zijn alle tampons en maandverbanden in Schotland gratis af te halen voor vrouwen mensen die menstrueren, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De al in 2020 aangenomen wet verplicht alle Schotse overheden en onderwijsinstellingen om deze producten gratis aan te bieden. Dit om zogenaamde menstruatiearmoede te voorkomen.

Menstruatiearmoede is als vrouwen of meisjes mensen die menstrueren geen geld hebben om hygiëneproducten te kopen. Sommigen lopen dan dagen rond met hetzelfde doekje, met de nodige infecties en zelfs dood tot gevolg. De Schotten zijn de eerste in de wereld die deze wet tot uitvoer brengen.

Met een speciale app 'PickupMyPeriod' kunnen vrouwen mensen die menstrueren op zoek gaan naar uitgiftepunten voor hun producten.

"Gratis in menstruatieproducten voorzien is van fundamenteel belang voor gelijkheid en waardigheid, en neemt de financiële hindernissen weg om toegang te krijgen tot die producten”, onderstreept de Schotse minister van Justitie Schona Robison in de verklaring. "We willen niet dat iemand zich in een positie bevindt waarin ze geen toegang hebben tot menstruatieproducten.”

Al sinds 2018 biedt de Schotse regering maandverband en tampons aan op scholen, hogescholen en universiteiten.