VS: Facebook verstrekt priveberichten aan justitie, vrouw vervolgd voor abortus

Een jonge vrouw uit Nebraska wordt strafrechtelijk vervolgd omdat ze in strijd met de wet een late abortus op een foetus uit heeft laten voeren. Dit nadat de autoriteiten via een huiszoekingsbevel haar Facebook-berichten konden inzien. De zeventienjarige Celeste Burgess, die samen met haar moeder Jessica Burgess (41) als volwassene wordt berecht, wacht een proces in de districtsrechtbank van Madison County omdat zij een wet in Nebraska zouden hebben overtreden die abortussen na 20 weken verbiedt.

Dit is een van de eerste gevallen waarin de Facebook-activiteit van een persoon wordt gebruikt om haar te beschuldigen in een staat waar de toegang tot abortus beperkt is. Een scenario dat grotendeels hypothetisch is gebleven in de weken na het besluit van het Hooggerechtshof van de VS om Roe v. Wade af te schaffen.

Celeste en haar moeder werden beschuldigd van het verbergen van de dood van een ander persoon, het geven van een valse verklaring en het verbergen of achterlaten van een lichaam. Pas later werden de aanklachten wegens illegale abortus toegevoegd. Justitie gaf aan dat Jessica abortuspillen heeft gekocht en aan haar dochter, Celeste, die toen 17 was heeft gegeven. Daarna heeft ze geholpen de foetus te begraven. De twee werden vorige maand aangeklaagd en pleiten onschuldig. Een advocaat van de twee vrouwen reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Volgens een beëdigde verklaring van rechercheur Ben McBride van de Norfolk Police Investigations Unit, begon de politie met een tip van een vrouw die zichzelf omschreef als een vriendin van Celeste, die zei dat ze haar in april de eerste pil zag nemen.

Celeste vertelde de politie dat ze een miskraam had gehad, maar de politie ging verder met het onderzoek en gaf Facebook een huiszoekingsbevel om toegang te krijgen tot de Facebook-accounts van Celeste en Jessica. Vervolgens vonden ze berichten tussen de moeder en dochter waaruit duidelijk werd dat Celeste een abortus had ondergaan met de hulp van haar moeder Jessica.

Volgens een wet in Nebraska die werd uitgevaardigd voordat Roe werd vernietigd, is abortus 20 weken nadat een eicel is bevrucht, illegaal. Volgens McBride's beëdigde verklaring had Burgess een miskraam toen ze ongeveer 23 weken zwanger was, kort nadat ze abortuspillen had ingenomen.

Na de publicatie van dit verhaal zei Andy Stone, woordvoerder van Meta, in een verklaring op Twitter dat "niets in de geldige arrestatiebevelen die we begin juni, voorafgaand aan het besluit van het Hooggerechtshof, van de plaatselijke politie ontvingen, melding maakte van abortus. De bevelen betroffen aanklachten in verband met een strafrechtelijk onderzoek en gerechtelijke documenten geven aan dat de politie op dat moment de zaak onderzocht van een doodgeboren baby die was verbrand en begraven, niet een beslissing om een abortus te laten uitvoeren." Stone voegde eraan toe dat het Meta verboden is om informatie over het huiszoekingsbevel te delen.

Een maand voordat Celeste werd aangeklaagd, werd Mark Zuckerberg, CEO van Facebook-eigenaar Meta, door werknemers gevraagd hoe het bedrijf mensen die abortus willen laten uitvoeren zou beschermen. Zuckerberg antwoordde daarop dat de encryptie op het platform zou worden aangepast om "mensen veilig te houden", meldde CyberScoop. In mei vertelde Meta's VP van personeelszaken Janelle Gale, de werknemers dat ze op het werk abortus niet mochten bespreken, volgens de Verge. Het bedrijf kondigde later aan dat het werknemers financieel zou ondersteunen als deze naar een andere staat wilden reizen om een abortus uit te laten voeren.

Toch zwijgt Meta over hoe het bedrijf 'berichten over abortus' in het algemeen modereert. Onlangs merkten gebruikers echter dat Instagram- en Facebook-posts over het verkrijgen van abortuspillen zoals mifepristone systematisch werden verwijderd. Tegelijkertijd bleef Meta inkomsten genereren uit anti-abortusadvertenties met gevaarlijke desinformatie, ontdekte Media Matters. Een onderzoek door Markup ontdekte dat Facebook gegevens verzamelde van gebruikers die websites over abortusdiensten bezochten, en die informatie vervolgens ter beschikking stelde aan anti-abortusorganisaties.

Google kondigde onder druk van werknemers aan dat het de locatiegegevens zou wissen van users die het platform hadden gebruikt om abortusdiensten op te zoeken.

Alle grootste techgiganten zijn onder druk gezet over de vraag of, en in hoeverre, zij mogen meewerken aan onderzoeken die erop gericht zijn vrouwen te straffen voor het aanvragen of ondergaan van een abortus.

In juni vertelde Andy Stone, woordvoerder van Meta, aan de Washington Post dat het bedrijf "alle overheidsverzoeken om gebruikersinformatie zorgvuldig beoordeelt en vaak tegenwerkt, ook in de rechtszaal".