Nieuw henipavirus (Langya henipavirus - LayV) ontdekt in China

China heeft gisteren de ontdekking gemeld van een nieuw zoönotisch virus, bekend als het "Langya" henipavirus.

China heeft de ontdekking gemeld van het Langya henipavirus, een nieuw zoönotisch virus, dat van dieren op mensen kan worden overgedragen. Tot nu toe zijn er 35 mensen besmet geraakt, volgens de Taiwanese Centers for Disease Control (CDC), zoals gemeld door Taipei Times.

In het New England Journal of Medicine is een studie gepubliceerd onder de titel "A Zoonotic Henipavirus in Febrile Patients in China", waarin een nieuw henipavirus wordt beschreven dat in verband wordt gebracht met een koortsveroorzakende ziekte bij de mens en dat zijn oorsprong vindt in China.

Vijfendertig patiënten werden geïdentificeerd met het Langya henipavirus in de Shandong en Henan provincies van China, volgens de studie, waarbij 26 van de patiënten geen andere pathogenen vertoonden dan het virus. De besmettingen zijn dan ook tussen eind 2018 en begin 2021 ontdekt. Er waren geen aanwijzingen voor directe overdracht van mens op mens. De onderzoekers meldden geen sterfgevallen.

De symptomen van de besmette patiënten omvatten koorts (bij 100% van de patiënten), vermoeidheid bij 54%, hoesten bij 50%, verlies van eetlust bij 50%, spierpijn bij 46%, misselijkheid bij 38%, hoofdpijn bij 35% en braken bij 1%.

Een daling van de witte bloedcellen werd ook gezien bij 54 procent van de patiënten, een laag aantal bloedplaatjes bij 35 procent, leverfalen bij 35 procent en nierfalen bij 8 procent.

Bij dierproeven werd het virus vooral ontdekt bij spitsmuizen, melden de onderzoekers rond Wei Liu van het Instituut voor Microbiologie en Epidemiologie in Peking. Het virus is waarschijnlijk van dierlijke oorsprong en komt slechts sporadisch voor bij mensen.