FBI valt woning Donald Trump in Florida binnen

De Verenigde Staten staan op hun kop nadat de FBI gistermorgen vroeg het huis van oud-president Donald Trump in Florida is binnengevallen. Ze zouden zo'n 15 dozen met vertrouwelijke documenten hebben meegenomen. Trump was op het moment van de inval in New York en reageerde verontwaardigd.

Nadat het nieuws over de inval bekend was geworden verzamelde zich een groep Trump-supporters bij het landgoed. Ze zwaaiden met Trump-vlaggen, toeterden hun claxons en scandeerden leuzen voor Trump en tegen president Biden. 

Justitie heeft nog niet aangegeven waarom de inval in Mar-a-Lago plaatsvond, het Witte Huis zegt alleen dat president Biden niet vooraf op de hoogte was gebracht. In zijn verklaring zwijgt Trump zelf ook over de aanleiding. Hij zegt alleen dat hij heeft meegewerkt met een regeringsonderzoek en dat "deze onaangekondigde inval onnodig en ongepast is".

De Amerikaanse media berichten dat het waarschijnlijk gaat om documenten die Trump na zijn vertrek uit het Witte Huis heeft meegenomen naar Mar-a-Lago, terwijl hij die eigenlijk had moeten inleveren bij het Nationaal Archief. Dat moet volgens de wet, maar Trump zou maar dozen vol documenten hebben meegenomen. In februari heeft hij die dozen teruggestuurd, maar gedacht wordt nu dat niet alles is teruggegeven.

Ook wordt er gespeculeerd over de vraag of er een verband is met het onderzoek door het Congres naar de rol die Trump speelde in de bestorming van het Capitool in januari 2021 nadat hij de verkiezingen had verloren van Joe Biden. Justitie houdt de mogelijkheid open dat Trump nog strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn daden.