China laat gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen over grens Taiwan gaan

Chinese oorlogsschepen zijn in de Straat van Taiwan korte tijd over de officieuze grens heen gevaren. Volgens de Taiwanese regering zijn er tientallen manouvres over de cruciale lijn waargenomen. Ook zouden Chinese gevechtsvliegtuigen uitgerust met raketten zich korte tijd in verboden luchtruim hebben bevonden. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, heeft verontrust op deze berichten gereageerd. "Er is geen enkele reden voor het disproportioneel en escalerend optreden van China", zegt hij. Volgens Blinken liggen er in het gebied Amerikaanse oorlogsschepen gereed om eventueel tot actie over te gaan. 

Het is de tweede dag van de vierdaagse Chinese militaire oefeningen rond Taiwan. Gisteren, bij de start van de vierdaagse oefening, vuurde China raketten af die de kust van Taiwan passeerden.

Vijf Chinese raketten kwamen gisteren terecht in de buurt van het Japanse eiland Hateruma. De Japanse minister van Defensie sprak van "een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid van Japan en de Japanners". China is van plan om tot zeker zondag door te gaan met de militaire oefeningen rond Taiwan.

China is met de oefeningen gestart na een door hen ongewenst bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan.